Удружење за помоћ особама са аутизмом, данас је у Креативном парку преставило програм „Активне заједнице – солидарни одговор на Ковид 19“ који спроводи уз подршку Траг фондације. Пројекат је намењен особама са аутизмом и њиховим породицама а фокусиран је на психолошку подршку животу у изолацији проузроковану глобалном пандемијом изазваном вирусом Ковид 19.

Пројекат је почео да се реализује у мају месецу и то нашим родитељима и нашој деци пуно значи, поготову у овом периоду када школе више не раде, када су деца углавном препуштена само бризи својих родитеља. Ангажовали смо терапеуте који су у директном раду са њима, а уједно и психолошка подршка породици у очувању менталног здравља. Ангажовани терапеути су психолог и три дефектолога – каже Данијела Нешовић, председница Удружења за помоћ особама са аутизмом.

Удружење реализује и пројекат „Асистент у породици“ уз подршку града Крагујевца. Овај пројекат је унапређена верзија пројекта „Асистент у породици“, односно његова допуна, каже Данијела Нешовић. Терапеути користе лепо време за активности са децом које се спроводе на отвореном, уз све предвиђене мере заштите. Неке од тих активности, демонстрирали су данас у Креативном парку.

Радили смо са децом, помагали смо им да реше своје домаће задатке док је трајала школска година. Имамо и млађе чланове, њих смо учили како да ставе маске, да перу руке и то све кроз игру. Сада смо већ мало активнији, користимо лепо време за дружење и шетње, организујемо им радионице, креативне и рекреативне активности и деца су јако задовољна. Мислим да то највише примећују родитељи, када се деца врате кући. – каже Неда Пантовић, психолог.

Мајка аутистичног дечака, Ана Данас каже да је задовољна ефектима овог пројекта зато што је њеном детету пружио прилику да више времена проводи у природи, у друштву вршњака, управо онда када није имао активности у школи због пандемије. Подршка психолога је, како каже, њима као родитељима била  веома значајна како би превазишли страхове везане за функционисање живота у време пандемије.