Захваљујући докапитализацији града Крагујевца у износу од 70 милиона динара, пре две године, тадашњи Шумадија ДЕС избегао је сигурну ликвидацију. Намиривањем обавеза из прошлости односно улагањем у капитал предузећа, преузимањем удела и оснивачких права од Републике Србије, град Крагујевац као већински власник полако враћа предузеће на пут старе славе.

Тим поводом градоначелник Никола Дашић и члан Градског већа за спорт Предраг Стевовић посетили су предузеће Шумадија и са руководством разговарали о проширењу производног програма.

Град хоће и може да помогне, а данас смо овде да оперативно разговарамо о појединим стварима као што је набавка опреме за производњу тартан подлоге, казао је градоначелник Никола Дашић. Схватили смо да као град плаћамо јако високу цену подлога за терен, за нашу децу. Са друге стране имамо, да тако кажем, градску радионицу Шумадија која то може јефтиније и повољније директно да уради за нас. Беспотребно је да новац остављамо на тржишту када има ко то да нам ради.

Настало као заштитна радионица по завршетку Другог светског рата, касније специјализовано за професионалну рехабилитацију и запошљавање особа са инвалидитетом, предузеће данас запошљава 61 радника од чега је 35 лица са инвалидитетом. Због тога је ово предузеће, истакао је Дашић, карактиристично и значајно за град Крагујевац који је преузимањем без накнаде удела од државе постао већински власник.

Предузеће Шумадија данас се бави израдом радних столова, полица, столица и осталог намештаја по мери за све врсте намена; мобилијара за дечија игралишта; школских игралишта и теретана на отвореном; свих врста ограда и капија; опреме за свлачионице; рампи за особе са инвалидитетом; металних конструкција различитих намена; столова, клупа, корпи за отпатке и осталих елемената за паркове.

Захваљујући докапитализацији предузеће је стављено на ноге и можемо да кажемо да се развојни пут нашег предузећа уклапа у убрзани развојни пут града Крагујевца, истакла је директорка Јасмина Михајловић. Ово није улагање у пропалу фирму. Ми смо потребни граду и као што смо показали можемо много тога да обавимо. Интензивно се ради на обнови дечијих игралишта, кренули смо у обнову спортских терена и парковских мобилијара. Такође, овим потезом показујемо да бринемо о најугроженијој групи људи у нашем друштву, а то су особе са инвалидитетом које овде раде и зарађују своју плату. Они су оспособљени да могу да обављају послове и да на тај начин дају свој допринос овом друштву, које може да им се одужи на тај начин што ће обезбедити посао за њих како би редовно примали плате.

Иначе, предузеће нуди и услуге: фарбања, пластифицирања, хладног цинковања, израде и одржавања сајтова, блогова и налога на друштвеним мрежама, вођење маркетинг кампања на интернету, као и друге маркетинг услуге.