Десети дан без новозаражених у Крагујевцу и 68 регистрованих случајева позитивних на COVID – 19, током девет недеља борбе против корона вируса, сврстали су Крагујевац у малобројне локалне самоуправе које су се одлично избориле са епидемијом. Добру организацију, превентивне мере, дисциплину и успостављање стабилне епидемиолошке ситуације у том периоду, похвалио је републички Кризни штаб за сузбијање заразне болести COVID – 19 и директор полиције Владимир Ребић.

Укидање ванредног стања, најављено за 6. мај, не значи да више нема потребе за превентивним мерама и опрезношћу, јер је још увек на снази наредба о проглашењу епидемије у Србији изазване корона вирусом, казао је у изјави за РТК градоначелник Радомир Николић.

Кризни штаб града Крагујевца за обрану од епидемије наставља рад и по укидању ванредног стања, што значи да ће неке од противепидемиолошких мера и даље остати на снази. То што ће неке од мера, попут јавног градског превоза у Крагујевцу и Новом Саду, бити ублажаване брже него у остатку Србије, још увек не значи да је дошло време за потпуно опуштање.

И даље је неопходно одржавати физичку дистанцу од најмање два метра. И даље неће бити могућ улазак у шалтер салу Градске управе. Ми морамо да  научимо да живимо са короном и поштујемо мере односно препоруке епидемилога, како се због тренутка непажње или нестрпљења не би вратили два месеца уназад, казао је Николић. Градска управа је радила и током ванредног стања, комуналне службе, такође, комуникација са грађанима је била електронска и тако морамо да наставимо док траје епидемија.

Нисмо одговорни само према себи, него и према другима, што значи да и даље морамо да носимо маске, рукавице и средство за дезинфекцију. Похвале које смо добили уједно су и позив грађанима да одговорно и дисциплиновано наставимо као и до сада, поручио је Николић.