Полагањем венаца крај споменика Кристални цвет у Шумарицама одата је пошта страдалим Ромима и Ромкињама у Аушвицу, у ноћи између 2. и 3. августа 1944. године. У име Града, венце су положили др Гордана Дамњановић, чланица Градског већа за здравствену и социјалну заштиту и Зоран Павловић, координатор за ромска питања. Пошту страдалим Ромима и Ромкињама одали су и представници РОМАКТЕД-а, Спомен-музеја „21. Октобар“ и ромске заједнице.

Симбол нашег града је страдање ђака и професора, међу којима је најмлађи био Живорад Милосављевић, ромско дете које је страдало с непуних дванаест година, истакла је др Дамњановић. Међу стрељаним ђацима је такође било и ромских ђака. Кроз историју, делећи судбину свих народа у свим земљама света, Роми су чували свој идентитет и учествовали у лепим, али и у трагичним догађајима. Мало је записа који сведоче о томе да је ромски народ учествовао у Балканским ратовима, Првом светском рату, НОБ-у. Град Крагујевац се с пијететом сећа страдања Рома и Ромкиња и чува од заборава жртве које су положили у ратовима на овим просторима и широм света.

Ноћ између 2. и 3. августа 1944. године, када је у гасним коморама Аушвица убијено више од три хиљаде Рома, већином деце и жена, је у ромској заједници позната као „Црна ноћ“, казала је Тања Ђорђевић, фацилитаторка РОМАКТЕД програма Савета Европе. Пошту страдалима одајемо испред споменика Кристални цвет, који је симбол страдања Рома и Ромкиња у Крагујевцу, и сећањем на њихове жртве шаљемо поруку да се овакав злочин никада не понови.