У циљу промовисања употребе обновљивих извора енергије и указивања на неопходност заштите животне средине на три локације у Крагујевцу постављене су соларне клупе. Клупе постављене код „Перона“ у Пешачкој зони, на платоу испред Друге крагујевачке гимназије и код стадиона „Чика Дача“ имају соларне панеле, паметну расвету али и пуњаче за мобилне телефоне и лаптоп уређаје. Како је најавио Стефан Никезић, члан Градског већа за унапређење и заштиту животне средине у плану је, чим то временски услови дозволе и постављање четврте соларне клупе и то код Дома здравља у насељу Аеродром.

Уз финансијску подршку града Крагујевца прототип соларне клупице су под менторством професора и старијих колега урадили студенти Факултета инжењерских наука Универзитета у Крагујевцу. На основу добијеног модела студенти су соларне клупе које имају по два седећа елемента, соларни панел, регулатор пуњења, батерију у којој се складишти енергија и четири USB излаза, израдили у CAD софтверу и припремили техничку документацију.

Прототипи клупица су израђени од челика, а како би се заштитиле од корозије и различитих временских услова и пластифициране. За осветљење током ноћи садрже четири светлећа простора, а с обзиром на то да је соларни панел у равни са седећим простором седење на њему није дозвољено.