Град Крагујевац и Аустријски културни форум потписали су данас Конвенцију о сарадњи, која ће бити основ за реализацију музичких, филмских, књижевних, научних и других уметничких програма и пројеката.

Конвенцију су у име града Крагујевца потписали члан Градског већа за културу Миљан Бјелетић и директор Аустријског културног форума Адријан Фајкс.

Велико ми је задовољство што сам после предуге паузе од две године поново у Крагујевцу. Сви у Србији свесни су снаге и блискости наших културних, економских и политичких веза, а потписивањем меморандума са градом Крагујевцем биће ојачано традиционално ангажовање Аустријског културног форума у свим културним секторима: музици, филму, књижевности и науци, рекао је Адријан Фајкс, директор Аустријског културног форума.

Мото Аустријског  културног форума „ИЗ-ВАН традиције“, посебно се добро уклапа у универзитетски град који се захваљујући младом нараштају непрестано развија и који се истовремено са поносом може осврнути на дугу и богату историју, додао је Фајкс, који већ данас има заказане радне састанке са представницима Универзитета и установама културе, ради предузимања активности по основу потписаног документа о сарадњи.

На успостављање сарадње са Аустријским културним форумом гледамо са пуно оптимизма, казао је Миљан Бјелетић, члан Градског већа за културу. Своје веома продуктивне програме представљају у 30-ак земаља, а само у нашој земљи реализују преко 100. Имајући у виду њихов квалитет образовања, посебно на висoкошколским уметничким установама верујем, додао је, да ћемо моћи нешто да научимо, стекнемо нека нова искуства, успоставимо још више критеријуме а све то у целини може да се одрази на унапређење културне сцене града Крагујевца. Један од важних сегмената области културе интеркултурни дијалог чему тежимо, а тежимо и ка успостављању сарадње са релевантним културним центрима а Аустријски културни форум, свакако је један од њих, закључио је Бјелетић.

Потписивању Конвенције о сарадњи присуствовао је и помоћник градоначелника за међународну сарадњу Борис Ковачевић.