За финансирање односно суфинансирање програма, пројеката и манифестација у култури, град Крагујевац је ове године определио средства у износу од близу 40 милиона динара. Данас је са представницима 54 удружења и организација члан Градског већа за културу Миљан Бјелетић потписао уговоре.

За 60 пројеката и програма у области културе које је Комисија подржала издвојено је близу 40 милиона динара, што културну сцену града чини диферентном у односу на остале градове изузев престонице и овогодишње културне престонице Европе, рекао је Миљан Бјелетић, члан Градског већа за културу. Град има добру продуктивну сарадњу са удружењима грађана, а Комисија је препознала важност реализације њихових идеја. Културни идентитет града не заснива се само на устаљеним традиционалним  манифестацијама, истакао је Бјелетић, већ и на изградњи нових на чему ми очигледно успевамо, посебно на пољу савременог стваралаштва где правимо очигледне искораке. Из тог разлога данас са сигурношћу можемо рећи да је културна сцена града Крагујевца унапређена. Добра сарадња са удружењима ће, надамо се, допринети и реализацији нових идеја у будућности.

Јавни конкурс почетком године расписан је за 11 области културне делатности, међу којима су: музика, ликовне, примењене, визуелне уметности, дизајн, уметничка фотографија и архитектура, позоришна уметност, уметничка игра, филмска уметност и остало аудио-визуелно стваралаштво, дигитално стваралаштво и мултимедији, откривање, прикупљање, истраживање, документовање, проучавање, вредновање, заштита, очување и презентација културног наслеђа.

За пројекат Доступност – кључ за једнакост, за који је Удружење тумача знаковног језика Србије ”Једро” добило подршку, Катарина Вученовић, председница каже да је суштина пројекта приступачност културних садржаја за глува лица. Град је препознао потребе глувих лица и вредновао труд тумача да им све културне садржаје у граду учинимо доступним. У оквиру пројекта укључене су све иснтитуције културе у граду, музеји, галерије, театар, Позориште за децу. Пројектом ће, глувим лицима до краја године сви културни садржаји бити доступни на знаковном језику, објаснила је Вученовић.

Девето издање Вајб фестивала као једног од најзначајнијих фестивала за младе у централној Србији одржаће се 25., 26. и 27. августа. Фестивал из године у годину расте и надамо се да ћемо наставити у том правцу, рекао је Лазар Делибашић, директор фестивала и захвалио се граду који од самог почетка подржава реализацију.

Међу пројектима који су добили подршку града, поред удружења Арсенал фест Крагујевац, Convivium Musicum, ’’Арт кварт”, Текиарт, Вајб фестивала, Опера Нова Крагујевац, на овогодишњем конкурсу средства је добио и Универзитет у Крагујевцу за интердисциплинарни пројекат ПроЗвук на којем су ангажовани професори и истраживачи. Реч је о нечему потпуно новом, истакао је генерални секретар Универзитета у Крагујевцу, Марко Лукић. Инспирација члановима пројектног тима била је стара градска архитектура, Стара ливница, Стара црква и Звоник, објаснио је Лукић и захвалио се граду Крагујевцу на подршци пројеката Универзитета нарочито у области уметности и културе.