Савет Мреже установе културе упутио је Јавни позив за подношење предлога за одређивање сталних манифестација у области културе од значаја за град Крагујевац којим позива Крагујевчане, установе, уметнике, сараднике, стручњаке и удружења из области културе да до 15. новембра предложе манифестације које завређују статус Сталне. Тим поводом у Згради Градске управе организована је конференција за медије на којој су председник Савета Мреже установа културе и члан Градског већа Миљан Бјелетић, чланови Савета, директор Народне библиотеке „Вук Караџић“, Мирко Демић, заменик директора Спомен парка „Крагујевачки октобар“, Ненад Карамијалковић и секретар Савета Раде Грујић из Установе културе „Кораци“ о разлозима због којих је Савет одлучио да упути Јавни позив и појаснили његову процедуру.

Позив смо упутили Крагујевчанима, уметницима, сарадницима, установама културе и удружењима регистрованим за обављање културних делатности да предложе манифестације које по њиховом мишљењу својим квалитетом и значајем завређују статус Сталне манифестације од значаја за град у области културе. Оне би требало да представљају, казао је Миљан Бјелетић, јединствен догадјај за посетиоце које би својим садржајем, квалитетом или дугогодишњом традицијом допринеле препознатљивости, афирмацији и идентификацији града Крагујевца као свеобухватног културног центра у земљи и на међународном плану.

Мислим да смо први град у Србији, додао је, који укључивањем шире јавности доноси важну одлуку коју не доноси појединац, као што је то било претходних година. Ово је показатељ да унапређујемо транспаретност процедура доношења одлука и да имамо плански приступ у култури који не подразумева само оперативни део обављања свакодвених послова. Чврсто опредељење града Крагујевца је да култури дамо још значајнији простор и континуитет који је важан, а по обрасцу који креирамо не би смела да зависи од политике и воље појединаца, закључио је Бјелетић.

Он је оценио да је добро што Јавни позив упућујемо у тренутку када је према званичним подацима Завода за проучавање културног развитка Србије из прошле године културна сцена Крагујевца, поред Ниша и Новог Сада развијенија и позитивно оцењења у односу на претходни период. Бјелетић подсећа да су у протеклих пет година заживеле манифестације и кроз установе културе и кроз конкурс који град расписује, што је још један од разлога зашто смо одлучили да распишемо Јавни позив.

Вишегодишњи конкурс из културе изнедрио је нове менифестације којима су се попуниле празнине виђене у другим градовима и државама, а Крагујевцу су недостајале, сматра Мирко Демић, директор Народне библиотеке „Вук Караџић“ за које казао је „треба да се боримо сви“. Он је изразио наду да списак манифестација утврђен по завршетку Јавног позива неће бити зацртан већ ће отворити могућност за нове креативне идеје.

Говорећи о значају културе и сталних манифестација, Ненад Карамијалковић, заменик директора Спомен парк „Крагујевачки октобар“ је рекао да култура представља један од кључних сегмената развоја друштва и наш идентитет. У последња два века Крагујевац је створио завидно културно богатство и наша је дужност да га чувамо, негујемо али и да га стварамо, због чега идеја и циљ Јавног позива за подношење предлога за одређивање сталних манифестација у области културе јесу да, објаснио је Карамијалковић да са једне стране евидентирамо културне потребе Крагујевчана, а онда и да их задовољимо преко манифестација које ће презентовати нашу културу и ван Крагујевца.

До 15. новембра сви заинтересовани предлоге могу да упуте писаним путем непосредно предајом радним данима у Установи културе „Кораци“, Градској Управи за ванпривредне делатности или пријемном шалтеру зграде Градске управе. Предлози могу бити достављени и путем поште или електронски на Обрасцу који се у оквиру Јавног позива налази на званичној интернет презентацији града Крагујевца www.kragujevac.rs  и интернет страници www.kulturakg.com, а у свим установама културе чији је оснивач град Крагујевац постављне су и кутије у којима се такође могу убацити педлози.

По завршеном поступку прикупљања предлога, Савет Мреже установа културе ће на својој седници анализирати предлоге, објавити их и код надлежних органа града иницирати доношење одлуке о манифестацијама које завређују статус Сталне манифестације од значаја за град Крагујевац.