Студенти треће године Економског факултета Универзитета у Крагујевцу, са студијског програма Пословна економија и менаџмент, присуствовали су данас предавању израелског експерта за предузетништво и развој иновација са факултета за инжењерство у Јерусалиму, Мајкла Мизрахија. Тема предавања била је функционисање и креирање заједнице стартапова.

За студенте економије је јако битно да знају како даље да развијају своје идеје и од њих креирају своја предузећа, јер је то данашња нова економија. Да би то успели неопходно је да препознају значај заједнице стартапова, казао је Мајкл Мизрахи. За креирање боље економије и успешне земље полазимо од тога шта учимо на факултету и томе додајемо независност везану за стартапове. Ако узмемо у обзир све компаније које смо изградили и развили у Израелу, за добар стартап је најважнија прецизност и способност да разумемо и заволимо проблем, а не решење. Јер, како је објаснио Мизрахи, ако желимо да нађемо решење и заволимо га, можда оно никоме неће бити потребно, а ако заволимо проблем, некако ћемо наћи решење.

Гостовање Мајкла Мизрахија у Крагујевцу организовао је Град Крагујевац у сарадњи са Бизнис иновационим центром и Економским факултетом.

Суденти крагујевачког Унивезитета су наша будућност и од њих зависи какву ћемо будућност имати сви ми. Град Крагујевац је свестан да је у њих потребно улагати и дати им могућност да стекну нова најсавременија знања, рекао је Владимир Доби, члан Градског већа за инвестиције и управљање пројектима. Предавањем желимо да нашим студентима омогућимо да стекну нова знања из области предузетништва, стимулишемо их и охрабримо да уђу у предузетничке воде и развијају своје компаније, посебно у терцијарном сектору који се односи на високе технологије и креативну индустрију. Имајући у виду да је Израел приближно исте величине као Србија, али економски далеко успешнија и снажнија земља, што је остварила, истиче Доби, захваљујући улагању у кадрове и развој високе технологије, сетом предавања у сарадњи са амбасадом Израела желимо да такав пелцер преузмемо од њих. Они су овде да нам помогну, дају иницијалне идеје и како да их развијамо а на нама и нашим студентима је да те идеје прихватимо и у будућности их применимо, како би град Крагујевац постао боље место за живот свих нас, поручио је Доби.

Студенти су имали прилику да чују како да покрену сопствени бизнис, на који начин да гаје ту идеју, затворе финансијску конструкцију и дођу до реализације која ће моћи да се имплементира на тржишту.

Први пут у историји факултета студенти су у прилици да чују добитника награде за предузетника године Израела, земље чија је економија уређенија од скоро свих земаља Европске уније. Угостити оваквог стручњака, за наше студенте и факултет је привилегија а посебно у години јублеја, казао је др Петар Веселиновић, декан Економског факултета Универзитета у Крагујевцу. Оваква предавања ће само освежити оно што студентима недостаје, а то су практична знања и сазнања о томе шта су успешне компаније у Израелу и шире постигле, како би ми у Србији покушали да подстакнемо предузетништво и приватни бизнис који је сада у благом паду у односу на државни сектор, казао је Веселиновић.