Од августа до децембра ове године за жене жртве породичног насиља у оквиру пројекта ”Позив за помоћ”, 24 сата биће отворене СОС линије путем којих ће се пружати правна и психолошка подршка. Осим СОС телефона 063 10 29 833 и 034 332 042, пројектом је предвиђена и подршка путем апликација WhatsApp, Viber, Skype свим особама које имају проблема са насиљем у породици, речено је на презентацији пројекта одржаној у згради Градске управе. Реч је о пројекту који је подржан од стране УНДП – ја, Координационог тела за родну равноправност РС, финансираног од стране Краљевине Шведске а у реализацији НВО ”Оаза сигурности”.

Град Крагујевац од 2008. године интензивно сарађује са овим цивилним  удружењем, једним од првих потписника Протокола о интерсекторској сарадњи у процесу заштите жртава насиља у породици који данас броји 17 партнера, каже др Гордана Дамњановић, чланица Градског већа за здравстевну и социјалну заштиту. Она је истакла да град посебну пажњу поклања родној равноправности а нарочито заштити жртава породичног насиља. Сигурна кућа је један од инструмената  као и повезаност између здравственог, социјалног, правосудног, тужилаштва и цивилног сектора. За овај пројекат је најважнија одрживост СОС саветовалишта који на располагању женама жртвама породичног насиља као и особама са менталним потешкоћама мора бити доступан 24 часа дневно. У припреми је израда новог ЛАП-а за родну равноправност и оперативних планова а важно поглавље у овом документу је збрињавања жена и деце жртава породичног насиља, казала је др Дамњановић.

Пројекат Позив за помоћ заокружује систем услуга подршке које град Крагујевац пружа жртвама насиља у породици и достизање нулте толеранције на насиље. Жртве насиља, према статистичким подацима преко 90 процената чине жене а преко 60 процената ради се о партнерском насиљу, каже Мина Мијаиловић, председница УО Оаза сигирности и координаторка пројекта и додаје да је пројектом предвиђено двадесетчетворочасовно пружање подршке жртвама насиља наредних шест месеци иако удружење од 2008. године пружа такву врсту помоћи сваког радног дана од 8 до 14 сати.

Удружење Оаза сигурности неколико година уназад бави се информисањем како препознати насиље и коме се обратити за помоћ. Насилници су често манипулативни, застрашују жртву и одвраћају је од тражења помоћи, каже Вера Симић, адвокатица у оквиру правног саветовалишта удружења.  Тежак је пут којим жртва прође од пријаве па до коначног изласка из насиља а најтежу, додатну виктимизацију жртве пролазе у току судског поступка. У томе имамо поузданог партнера Прихватилиште за жене жртве породичног насиља у Центру за развој услуга социјалне заштите Кнегиња Љубица, додаје она.

Иначе, Прихватилиште за жене жртве породичног насиља је регионалног карактера и тренутно је попуњен капацитет, 12 жена и деце је смештено а буџетска средства су опредељујући фактор за даље деловање за наредну годину кроз ЛАП, морамо да развијемо и додатне механизме у свим областима које се тичу оснаживања жена, становање уз подршку, радно ангажовање, запошљавање, рад са децом како би се заокружио систем подршке и жртва се не врати починиоцу дела, речено је на презентацији пројекта. Према подацима, прошле године Центру за социјални рад пријављено је 1059 случајева породичног насиља а у прва три месеца ове године 270. Претпоставља се  да је пандемија довела до повећања броја пријављивања и истовремено мањег броја жена у сигурној кући.