На веб страници www.ekologijakragujevac.rs биће представљене све актуелности на територији града Крагујевца које се тичу заштите животне средине. За израду и ажурариње сајта град је издвојио 150 хиљада динара,  а израдило је удружење Први први на скали. Крагујевац је један од 136 градова у Србији који је потписао Декларацију о спречавању производње и употребе ГМО хране, што је тема другог, данас представљеног, пројекта. Реч је о пројекту за чију је реализацију град ове године издвојио 140 хиљада динара и наставак је пројекта које ово удружење реализује већ трећу годину заредом Крагујевац без ГМО, речено је на конференцији за новинаре одржаној поводом презентације два еколошка пројекта.

Од септембра на снагу ступа одлука одборника о акцији ”Врати дах природи и посади дрво” којом се обавезују сви инвеститори да на сваких хиљаду квадратних метара бруто површине објекта у изградњи посаде једно дрво а уколико је објекат већи, то учине на сваких 500 метара. У октобру почиње и спровођење одлуке која се тиче замене филтера на бази активног угља за све пекаре, месаре и трговине брзе хране како бисмо спречили загађење ваздуха и ширење непријатних мириса, подсетио је Стефан Никезић, члан Градског већа за унапређење и заштиту животне средине. Ове године је у оквиру пројекта Заједничким снагама против дивљих депонија у Крагујевцу уклоњено 14 дивљих депонија. За пројекте у екологији Град Крагујевац је ове године издвојио 2,5 милиона динара што је за пола милиона више него претходне а за следећу су планирана већа средства, истакао је Никезић, члан Градског већа.

О важности пројекта и израђене веб странице говорио је Дејан Милошевић, заступник Удружења Први први на скали и истакао колико је важно да сва удружења која се баве екологијом и заштитом животне средине и њихови пројекти буду на једном месту. Припремајући се за израду сајта утврдили смо да највећи број еко удружења немају довољну видљивост и била је неопходна једна адреса која би се тиме бавила. Уз подршку града и захваљујући партнерима који су урадили технички део, овај сајт је доступан и биће од користи удружењима али и широј јавности. У јулу је у оквиру пројекта Крагујевац без ГМО почела промоција документарца ”Аргентинско лоше семе” и до краја године биће још низ активности од промоције књига, стручних предавања до резимеа у децембру, каже Милошевић.

Конференцији је присуствовала проф. др Снежана Симић председница УО удружења Екомар која је представила активности свог удружења и позвала све релевантне актере да узму активно учешће у решавању еколошких проблема јер је свака активност у овој области драгоцена. Од важнијих пројеката, поред радионица, бројних брошура и едукативних предавања, проф. др Симић је истакла значај активног укључивања цивилног сектора и јавности у креирање јавних политика у области заштите животне средине и изради најважнијег стратешког документа. Поред тога, ове године Екомар ће реализовати и пројекат Еколошка слика језера у Шумарицама и Одговор локалних заједница на креирање планских докумената о значају очувања акумулације Гружа.

На конференцији је најављено покретање поступка израде Програма заштите животне средине на територији града Крагујевца за 2023 -2033. годину у септембру, којем ће претходити процена стања животне средине на територији града како би се утврдили проблеми и био урађен акциони план за решавање. Основни циљ је побољшање стања животне средине у Крагујевцу, казао је Драган Маринковић, шеф Службе за заштиту животне средине. У Крагујевцу је току имплементација два еко пројекта и то Прикупљање стаклене амбалаже у сарадњи са  НАЛЕД-ом, ГИЗ-ом и удружењем Секопак и Рециклажа батерија и сијалица.