Град Крагујевац и Канцеларија за младе у сарадњи са Бизнис иновационим центром представили су платформу „Бирам успех“ намењену младима, а коју је креирао УНИЦЕФ Србија.

У циљу да подржи друштвену и економску инклузију младих УНИЦЕФ Србија је у сарадњи са Националном асоцијацијом практичара и практичарки омладинског рада (НАПОР) и другим актерима из јавног и приватног сектора покренуо програм “Унапређење запошљивости младих кроз радне праксе”. Циљ програма је да се младима пруже обуке којима развијају знања и вештине тражене на тржишту рада, да им се омогуће радне праксе и тако подстакне напредак на пословном, али и личном плану. У оквиру програма креирана је онлине платформа „Бирам успех“.

Пред нама је одлична платформа за проналажење радних пракси. Све похвале и захвалност УНИЦЕФУ-у, Националној служби за запошљавање и Министарству за рад, запошљавање, борачка и социјална питања на реализацији овако значајног пројекта за унапређење запошљивости младих.

Млади људи на праксама стичу практична знања у областима из којих већ имају усвојена теоријска знања. Такође, они остварују контакт са реалним радним окружењем и адекватно се орјентишу ка будућем изласку на тржиште рада. Од великог је значаја и подршка ментора који му је додељен из редова запослених, ради пружања подршке и усмеравања. Млади људи знају да је диплома само улазница за посао, јер прво питање сваког послодавца је – шта заиста знају и могу да раде. Похађањем пракси добијају могућност да лако одговоре на ово питање, рекао је Стефан Јовановић, помоћник градоначелника за омладину и сарадњу са Универзитетом.

Платформа „Бирам успех“ отворена је за младе, али и за послодавце који нуде праксе. Након креирања профила на платформи млади могу да похађају бесплатне онлине обука чиме повећавају запошљивост. Обуке су младима доступне у сваком моменту, што значи да могу да их похађају кад год им одговара. Након креирања налога млади се могу одлучити и за праксе, и тада они постају видљиви послодавцима који их могу контактирати и укључити у селекцију за места која су огласили.