У оквиру петог циклуса пројекта „Омладински делегати Србије у Уједињеним нацијама“ Оливера Стојиловић и Станислав Кнежевић (изабрани делегати  за период 2021 – 2022) посетили су Крагујевац, где су се у свечаној сали Ректората представили крагујевачким студентима. Разговор са Омладинским делегатима Србије у Крагујевцу, организовалo je Удружење за Уједињене нације Србије уз подршку Канцеларије за младе града Крагујевца и Клуба за Уједињене нације Правног факултета.

У име града Крагујевца, добродошлицу изабраним делегатима је пожелео Душан Алексић, члан Градског већа за образовање.

Велико је задовољство чути да су млади људи у вашим годинама успели толико тога да постигну и да сте са пуним правом изабрани да нас представљате у Уједињеним нацијама. Желим вам добродошлицу у Крагујевац, прву престоницу модерне Србије, на Универзитет, и град у коме је зачета клица високог образовања. Град Крагујевац снажно подржава све пројекте који подстичу активизам младих. Само млади људи могу да покрену неке теме у друштву, при чему мислим на заштиту животне средине, глобално загревање, климатске промене, теме репродуктивног и менталног здравља… Због тога је важно да они који говоре у наше име, на светским форумима, и у дискусијама на глобалном нивоу, буду управо овакви људи – казао је Алексић.

Омладински делегати Србије у Уједињеним нацијама обилазe градове у Србији, где у разговору са младима, слушају њихов ставове и презентују их даље, на најбољи могући начин. Места на којима излажу ставове младих из Србије су Генерална скупштина УН у Њујорку, УНЕСКО Генерална скупштина у Паризу, светски форуми младих итд.

За мене је овај избор велика част који подразумева представљање Србије у УН као најзначајнијем међународном телу где се наша држава бори да остави добар утисак на остатак света и осигура неке наше циљеве. Као младој особи мени веома значи то што могу да допринесем тим циљевима испред омладине Србије. Заједно са својом колегиницом Оливером борићу се да се њихови интереси и ставови чују тамо – казао је Станислав Кнежевић.

Тестирања за ове позиције су била веома захтевна. Након проласка прве селекције која подразумева упознавање са компетенцијама и личним афинитетима кандидата, оцењује се јавни наступ, познавање омладинске политике и знање о функционисању Уједињених нација, и на крају разговор са панелом партнера који процењују спремност кандидата који су ушли у најужи избор, објашњава Оливера Стојиловић, чија је најужа специјалност област заштите животне средине.

Сматрам да је ово велика одскочна даска за младе људе те због тога подржавам да се млади људи пријављују и буду ангажовани у овим пројектима. Волонтирање и активизам је главна ствар која се вреднује и која указује на то колико млади желе да буду ангажовани и буду део неких великих процеса који вам омогућавају да преносите своје лично знање и ставове, као и знање и ставове других – каже Оливера.