За ученике и професоре Средње школе за електротехнику и енергетику из Соколница код Брна, града Јужноморавске регије, члан Градског већа за образовање Душан Алексић, уприличио је пријем у градској кући. Пријему је присуствовао Зоран Зорић, директор Прве техничке школе са којом средња школа из Чешке Републике негује дугогодишњу сарадњу и пријатељство.

У име града, Алексић, члан Градског већа, пожелео је добродошлицу гостима, учесницима пројекта ”Енергија без граница” у оквиру којег се већ више од осамнаест година реализује прекогранична размена ученика. Ученици су обишли Спомен – парк Крагујевачки октобар, упознали се са културно-историјским наслеђем нашег града, а у програму посете је обилазак Државног дата центра, индустријског језгра старог Крагујевца поред струковних и едукативних предавања из области електротехнике и енергетике по којима су ове две школе сродне, рекао је Душан Алексић, члан Градског већа. Поред дружења и упознавања различитих култура и обичаја, овакве размене ученика су корисне и за њихову будућност и лични развој због чега ће град Крагујевац увек да подржава овакве прекограничне пројекте. Он је подсетио да су наши ђаци боравили у њиховој школи, такву континуирану сарадњу похвалио и истакао да би требало развити и са другим европским градовима и школама других образовних профила.

Програм који су нам домаћини припремили током наше посете Крагујевцу и овога пута је разноврстан и квалитетан, а пре свега радни чему се посебно радујем, казао је Томаш Шиванек професор математике и физике у Средњој школи за електротехнику и енергетику из Соколницe. Старије колеге су ми пренели позитивне утиске са ранијих студијских посета и  веома ми се допало оно што сам до сада видео. Надам се да ће ова сарадња наставити да се одржава и развија.

Ученик друге године Средње школе из Соколница на смеру мехатроника и електроника, Војтех Свачила, каже да је први пут у Србији и да се веома радује како пројектним задацима из области за које се образује, тако и ваннаставним активностима.

Сарадња Прве техничке школе и интегрисане средње школе из Соколнице код Брна траје већ осамнаест година кроз пројекте Енергија без граница и „Студије без граница и резултат је сарадње Шумадијског региона и Јужноморавске регије.