Премијера документарног филма “О књазу и граду“

///Премијера документарног филма “О књазу и граду“

У конаку кнеза Михаила премијерно је приказан документарни филм “О књазу и граду“ (Крагујевац престоница Србије од 1818 – 1841) аутора Дејана Ђусића, који је уједно сценариста и редитељ.

Жеља аутора је била да полусатним филмом на један другачији начин осветли престони период Крагујевца, да истакне нешто ново што до сада нисмо знали.

Саговорници у филму су историчари из Историјског института у Београду Александра Вулетић и Радомир Ј. Поповић, затим историчар Славко Степановић из Историјског архива Шумадије, Ненад Карамијалковић етнолог у Заводу за заштиту споменика културе и Јевђа Јевђевић публициста и истраживач који се бави овим периодом.

Један аспект филма, према речима аутора Дејана Ђусића, бави се периодом од момента проглашења Крагујевца за престоницу модерне Србије, периодом када турска касаба односно једно веће село постаје град и никада то више неће престати да буде у наредном периоду. Други аспект који је Ђусић покушао да осветли је изградња националних институција, али не на фактографски него на један функционалан начин. Филм се бави и односима на двору, односом кнеза Милоша и његових сарадника. С једне стране тежњом кнеза Милоша да задржи апсолутистичку власт, а са друге стране тежњом његових сарадника да ту власт што више ограниче.

Овај 30 – минутни филм је толико концизан и толико професионално урађен да поред вечерашње промоције заслужује да буде приказан на свим националним телевизијама Републике Србије па чак можда и у иностранству, рекао је поред осталог рецензент филма Предраг Илић архивски саветник у Историјском архиву Шумадије.

Филм у продукцији IRIS CAM, пројектно је према конкурсу финансиран из буџета града у години када Крагујевац обележава 200 година од проглашења за прву престоницу модерне Србије. Камеру потписује сниматељ Дарко Чојић, а монтажу Ивица Ћуковић.

2018-12-12T21:40:13+00:0012. дец 2018. @ 21:40|Категорије: Култура|
Промени величину слова
Контраст
Ова страница користи колачиће, због унапређења Вашег корисничког искуства. Наставком истраживања странице, Ви прихватате употребу колачића. Ако су Вам потребне додатне информације и/ или не желите да имате колачиће када користите страницу, посетите део О ЗАШТИТИ ПРИВАТНОСТИ. Прихватам