Интернационални фестивал камерне музике Convivium Musicum на најбољи начин афирмише град Крагујевац, јер окупља младе и искусне уметнике са међународне сцене, казао је Миљан Бјелетић, члан Градског већа за културу. Организатори фестивала имају спознају важности позивања и довођења уметника који имају квалитет, који су релевантни и прате савремене музичке токове, а то је управо оно што млади и траже. Град Крагујевац је универзитетски центар и ово је начин да се, пратећи савремене музичке токове на међународној сцени, крагујевачка публика упозна с њиховим дометима. Ово је веома важан фестивал који је својим угледом, као и континуитетом, употпунио музичку сцену Крагујевца, истакао је Бјелетић.

Током  четири фестивалске вечери, у складу са основном идејом наше манифестације, имаћемо много тога премијерног, казала је Јована Радовановић, председник Организационог одбора Фестивала. Представиће нам се уметници из Италије, Аустрије, Грчке, Румуније, Велике Британије и Србије. На отварању фестивала наступиће италијански квартет кларинетиста који има успешну интернационалну каријеру, а први пут наступају у Србији. На другом концерту ће се представити аустријски клавирски Trio Immersio, који је својим дугогодишњим неговањем камерног музицирања заузео водећу позицију на музичкој сцени Беча. Треће фестивалске вечери ћемо уживати у концерту нашег омиљеног фестивалског ансамбла, када ће нам шесторо извођача по први пут донети сазвучје харфе, клавира и гудача. На затварању фестивала наступиће београдски ансамбл Spectrum, који ће крагујевачкој публици премијерно донети мултимедијални концерт и сазвучје хармонике, клавира и удараљки.

9. Интернационални фестивал камерне музике Convivium Musicum ће се ове године одржати од 19. до 22. септембра у Свечаној сали Прве крагујевачке гимназије с почетком од 20 сати. Улаз на све концерте је слободан.

Град Крагујевац је и ове године подржао фестивал обезбеђивањем 1,2 милиона динара за његово суфинансирање. Подршку овогодишњем фестивалу пружили су и Универзитет у Крагујевцу, Филолошко-уметнички факултет, Италијански институт за културу, Аустријски културни форум, Музички центар Крагујевац, Студентски културни центар, Музичка школа „Др Милоје Милојевић“, Музичка омладина Крагујевца, портал Prvi Prvi Na Skali и други пријатељи фестивала.