Спомен – парк „Крагујевачки октобар“ обавештава јавност да је дугогодишњи пријатељ Установе, почасни грађанин града Крагујевца и аутор споменика „Стрељаним ђацима и професорима“ проф. Миодраг Живковић преминуо у свом дому у 93. години живота.

Уметност Миодрага Живковића остаће запечаћена као најснажнија светлост и жар у борби против таме културе заборава и ужасних страдања из периода Другог светског рата. Његови момументални споменици ће и даље стајати као почасни симболи снаге мира и слободе, и још снажније нас подсећати на тешку ратну прошлост српског и других народа. Један од његових најзначајнијих споменика јесте управо поменути споменик који се налази у Спомен – парку у крагујевачким Шумарицама.

Споменик „Стрељаним ђацима и професорима“ (1963) је изведен у белом бетону и представља монументалну уздигнуту и расцепљену камену громаду висине 8 и ширине 16 метара, избраздану фигуралним композицијама; аутентичну гробницу крагујевачких ђака и професора, са комадима расутог камења на којима су уписане ученичке поруке. Споменик „Стрељаним ђацима и професорима“ је симоблични покушај младе птице у полету, која покушава да полети, али не успева због сломљеног крила.

Породици и пријатељима проф. Миодрага Живковића град Крагујевац упућује изразе најискренијег саучешћа.