Поводом Светског дана Рома, Гордана Дамњановић, чланица Градског већа за здравствену и социјалну заштиту и Никола Рибарић, начелник Градске управе за друштвене делатности и послове са грађанима, организовали су пријем за представнике ромских удружења и организација и том приликом им уручити захвалнице у име града Крагујевца за успешно реализоване заједничке пројекте и партнерства.

Један од најважнијих докумената на локалном нивоу у овој области је Стратегија за унапређење положаја Рома и Ромкиња 2016-2026. године која има за циљ њихову пуну инклузију. Под пуном инклузијом сматра се очување свих традиционалних вредности једног народа, превенција дискриминације и постављање јасних и повезаних јавних политика у области образовања, становања, запошљавања, здравства и социјалне заштите. У граду Крагујевцу, према званичним подацима живи 1482 припадника ромске националности, односно оних који су се на попису изјаснили као Роми. Незванично, тај број је много већи.

Пред нама је у наредне две недеље реализација једног великог пројекта са НАЛЕД-ом у оквиру кога ће 35 Рома и Ромкиња бити радно ангажовано. Пре неколико дана, изабрано је 30 најбољих средњошколаца и студената који су награђени новчаном честитком од по 20 000 динара. То исто ћемо поновити и уочи Видовдана, када ћемо наградити основце као вид превенције осипања из образовног система. Град пружа пуну подршку постојању и раду ромских удружења. Ромска удружења кроз партнерство и сарадњу дају нам могућност да реализујемо све ове пројекте који долазе у град Крагујевац што представља пример добре праксе међу локалним самоуправама у Србији – рекла је Гордана Дамњановић.

Стеван Петровић, почасни председник Удружења „Пурано Ром“ честитао је Светски дан Рома свим сународницима и искористио прилику да им упути молбу да се одазову на позив за вакцинацију и поручио да је то једини начин да се заштитимо и да се што пре вратимо нормалном животу.

Божидар Николић, директор Културно-образовне заједнице Рома „Романипен“ захвалио се граду у име добитника захвалница.

Наш главни партнер у свим активностима је град Крагујевац. Ослањамо се на све те институционалне механизме који су већ изграђени у области социјалне инклузије Рома. На основу свих импута које смо заједнички уградили у оперативне планове за рад Мобилног тима, Локалног акционог плана за Роме, спроводимо све те мере и активности које су усмерене према ромској заједници и уједно ослушкујемо потребе ромске заједнице на локалном нивоу – рекао је Николић.