За амбасадора Бугарске у Србији, Радка Влајкова председник Скупштине града, Мирослав Петрашиновић, члан Градског већа за културу, Миљан Бјелетић и помоћник градоначелника за међународну сарадњу Борис Ковачевић уприличили су пријем у Свечаном салону зграде Градске управе.

Добродошлицу амбасадору у име града пожелео је председник Петрашиновић, који је говорећи о индустријском развоју града рекао да је Крагујевац од лидера у тој области пролазио кроз различите кризе али да је последњих година кренуо узлазном путањом нарочито доласком Фијата и других великих компанија међу којима је и Сименс.

Октобар за историју града Крагујевца има посебно значење и посвећен је страдању ученика и професора стрељаних у Шумарицама 1941. године. Сећање на тај догађај обележавамо различитим комеморативним скуповима и академијама а традиционално се одржава Међунардони позоришни фестивал у оквиру којег смо имали прилике да угостимо уметнике из Бугарске, рекао је на пријему председник Петрашиновић.

Повод посете амбасадора Влајкова Крагујевцу је учешће Позоришне лабораторије „Сфумато“ из Софије на XV Међународном фестивалу Јоакимфест.

Сарадња са градом Крагујевцем постоји одавно и до сада је реализована у области спорта и културе, између позоришта и спортских колектива и вечерашњи наступ позоришта из Софије је доказ за то. Поред тога, веома су важни контакти пословних људи из Србије и Бугарске и у наредном периоду у плану је још једна посета како бисмо о томе разговарали и разматрили могућности за будућу пословну сарадњу и инвестиције, рекао је амбасадор Бугарске Радко Влајков.

Са уметницима из Бугарске, посебно из света позоришне уметности сарађивали смо и раније. Књажевско-српски театар има веома добру сарадњу са бугарским позориштима која се перспективи развија јер је у плану да у наредној години гостује редитељ из Бугарске. Поред тога, сарадња је остварена и на пољу музичког стваралаштва, гостовањем репрезентативног хора из Бугарске на Фестивалу камерних хорова, када је присуствовао и амбасадор Влајков, рекао је Миљан Бјелетић, члан Градског већа за културу. Постоји заједничко опредељење да се сарадња у области културе развија и надам се да ће до тога и доћи, истакао је он.

Након пријема у Градској управи, амбасадор је са својим домаћинима у Књажевско-српском театру гледао представу „Филоктетова рана“ у извођењу позоришта „Сфумато“ из Софије.