Поводом Међународне недеље и Дана глувих и наглувих и Међународног дана знаковног језика, др Гордана Дамњановић члан Градског већа за здравствену и социјалну заштиту организовала је пријем за представнике Удружења глувих и наглувих Шумадијског округа Крагујевац.

За популацију која је једна од најбројних у Србији, данашњи пријем је прилика и да се разговара о проблемима са којима се глува и наглува лица свакодневно суочавају, а на првом месту то је проблем комуникације. За његово превазилажење улажемо заједничке напоре а израда стратешких докумената је један од начина, истакла је др Дамњановић. У нов четворогодишњи документ биће укључена услуга лиценцираног персоналног асистента које познаје знаковни језик за помоћ старим лицима без породице, која се поред осталих, издвојила на данашњем пријему, рекла је она. Идеја је да се кроз стратешки документ дефинише крајњи циљ а то је Регионални радни центар за мануелни посао са машинама по моделу социјалног предузетништва у сарадњи са Привредном комором и потребама тржишта за особе са инвалидитетом на територије читавог региона.

Др Дамњановић је подсетила да је град Крагујевац недавно постао већински власник предузећа Шумадија ДЕС које се бави професионалном рехабилитацијом и запошљавањем особа са инвалидитетом у ком  ради велики број чланова овог удружења, а у наредном периоду град ће конкурисати код европских фондова за стамбену подршку лица са инвалидитетом, најавила је др Дамњановић и изразила захвалност волонтерима који су пружали подршку и помоћ и бринули о својим члановима у периоду епидемије.

Према речима председнице Удружења Биљане Милановић претходни РеЛоаД пројекат “Моја Србија на знаковном језику“ био је од великог значаја јер су промовисане туристичке дестинације Србије и на знаковном језику. Ово је један од најважнијих пројеката који је подразумевао учење знаковног језика а велику подршку у свему имали смо од локалне самоуправе. Говорећи о будућим плановима председница Милановић је рекла да је предлог годишњег програма за 2021. годину припремљен а активности ће се реализовати у складу са епидемијском ситуацијом.

На данашњем пријему дефинисана је потреба за писање новог пројекта којим би се објединиле потребе персоналне асистенције уз познавање знаковног језика и помоћи у кући старим лицима који живе сами, рекла  је Сузана Маслаћ Матовић, секретар Удружења. Она је истакла важност познавања знаковног језика здравствених радника и њихова обука као и запошљавање особа са инвалидитетом. Ова недеља је веома важна за нас јер је прилика да се упозна јавност о свим нашим потребама и правима особа са инвалидитетом као што су доступност информација, употреба знаковног језика, равноправност у запошљавању и још много тога, истакла је Сузана Маслаћ Матовић, секретар Удружења.

Иначе, за годишњи програм рада за 2021. годину Удружења глувих и наглувих Шумадијског округа Крагујевац из буџета града издвојено је издвојено 1,5 милиона динара.