Члан Градског већа за културу Миљан Бјелетић и помоћник градоначелника за унутрашњу и међународну сарадњу Александар Штајн, организовали су пријем за делегацију из Москве, учеснике међународне конференције Српско-руски мост културе, коју чине представници институција културе и културног туризма руске престонице. Поред организатора конференције, проф. Петра Стефановића, директора и оснивача НВО Школа мира, пријему су присуствовали директори свих установа културе и ГТО Крагујевац.

Реализација оваквог пројекта добар је пример позитивне праксе са организацијама невладиног сектора као посредника у успостављању нових сарадњи и унапређењу односа. Званичном сарадњом коју можемо да успоставимо са установама културе из Москве, осим што ћемо да учврстимо традиционалне добре односе са колегама из Русије, верујем да за последицу можемо добити и већу видљивост наших установа културе, да разменом искуства организационо унапредимо обављање делатности наших институција што и јесте један од сегмената интеркултурног дијалога. На до сада одржаним састанцима дошло се до закључка да постоји много додирних тачака које су довољне за стабилну платформу на којој би могла да се заснује будућа званична сарадња, рекао је Миљан Бјелетић, члан Градског већа. Осим тога, циљ је и да промовишемо руску културу у Крагујевцу, да је приближимо суграђанима и на тај начин наставимо наше традиционално добре односе, додао је он.

Уз подршку града, пројекат Српско – руски мост пријатељства реализује НВО Школа мира која ове године обележава три деценије постојања и успешног рада.

Јубилеј – 30 година постојања и исто толико програма српско – руског моста пријатељства уз доста напора и труда желео сам да обележим неком званичном сарадњом. Да три деценије рада обележимо великим и конкретним програмом који ће имати одрживост и трајати и за наше будуће генерације. Уз подршку града успео сам у томе, и на неки начин нашим институцијама културе пронашао партнере у московским, рекао је Петар Стефановић, оснивач Школе мира.

Делегацију из Москве чинили су директори уметничког, историјског, архитектонског музеја, библиотеке, културно-уметничког центра, позоришта предвођену представницом регионалног већа  Јекатарином Александровном Толстој, директорком Културно-историјског музејског комплекса Јасна Пољана. Александровна је на пријему рекла да пројекат Српско – руски мост културе у основи има идеју успостављања сарадње између два народа, значајних установа културе и да не постоји никаква дилема да се таква сарадња у перспективи и реализује.

Оно што и пре званичног документа могу рећи је да се као први облик сарадање показао истраживачки рад и међусобни контакти ради размене знања и искустава у циљу израде заједничких пројеката, најпре у облику изложбе која би приказала историју пријатељства и сарадње наших народа, рекла је Јекатарина Александровна Толстој.

Поред Спомен-парка ”Крагујевачки октобар” где је одржана прва у низу међународних конференција, у оквиру радне посете Крагујевцу, делегација из Москве обишла је Народну библиотеку Вук Караџић, Народни музеј, Књажевско-српски театар, Завод за заштиту споменика културе, Центар за неговање традиционалне културе Абрашевић и ГТО.