И поред имунизације и више од милион вакцинисаних грађана Србије, број новозаражених на дневном нивоу и даље не опада. С обзиром на то да је и у Крагујевцу регистрован благи пораст новооболелих, који се дневно креће између 60 и 80 случајева, појачан је инспекцијски надзор над применом противепидемијских мера. У претходне две недеље на територији града обављено је преко 2000 инспекцијских надзора и изречено 28 различитих мера – рекла је у изјави за РТС Гордана Дамњановић чланица Градског већа за здравствену и социјалну заштиту и координаторка над применом противепидемијских мера.

Контролише се пре свега поштовање прописаног радног времена до 20 сати, забрана пуштања музике после 17 сати, број особа у објекту, па до дезобаријера, дезинфекционих средства и ношења маске. У 16 објеката због непоштовања противепдимијских мера извршено је удаљавање свих присутних гостију и решењем забрањено обављање делатности на 72 сата, док је у шест објеката прекршајним налозима изречена казна у распону од 150 000 до 300 000 динара.

У складу са инструкцијама и препорукама Министарства државне управе и локалне самоуправе, контролишу се ресторани, ноћни клубови, дискотеке, конгресне сале и хотели, затим спортски догађаји, тржни центри, трговински ланци, пијаце на отвореном и затвореном као и јавни превоз путника.

С обзиром на то да је у Крагујевцу и даље на снази ванредна ситуација појачан инспекцијски надзор биће настављен и у наредном периоду, рекла је Дамњановић и још једном упутила апел суграђанима да поштују све прописане противепидемисјке мере.