Градоначелник Крагујевца Никола Дашић, обишао је данас привремену ковид болницу у хали Шумадија сајма у Крагујевцу, која је због погоршања епидемиолошке ситуације и повећања броја новозаражених поново у функцији.

Мислим да је струка предузела све мере које су биле потребне да се обезбеди правилан третман свих заражених лица и ми данас као систем функционишемо захваљујући струци, рекао је Никола Дашић, градоначелник и командант Штаба за ванредне ситуације града Крагујевца. У овој ситуацији када у целој држави, али и код нас расте број заражених, морамо да ширимо капацитете, тако да смо обезбедили ову халу за суспектна лица. Заиста смо спремно дочекали ову ситуацију али морам још једном да апелујем на грађане да својом бригом дају пример свима око себе, како бисмо поштедели здравствене раднике, казао је Дашић.

Представници здравствених установа су градоначелника и чланове Штаба за ванредне ситуације детаљно информисали о тренутној епидемиолошкој ситуацији у Крагујевцу и на који начин ће функционисати привремена болница на Шумадија сајму.

Директор Клиничког центра Крагујевац Предраг Саздановић рекао је да је привремена болница „Шумадија сајам“ опремљена са 148 места за пацијенте који излазе из Клиничког центра, али који нису за кућну негу. Очекује се да овде буду пацијенти са лакшом клиничком сликом.

У овом тренутку имамо дупло више заражених односно хоспитализованих пацијената у односу на период од пре седам дана и то представља огромно оптерећење система. Клинички центар Крагујевац тренутно је на 50 одсто попуњености капацитета што се тиче интензивне неге и хоспиталних пацијената. У Крагујевцу је интегрисан систем који подразумева не само здравствене већ и установе социјалне заштите. Завод за Мале Пчелице и Геронтолошки центар смо припремили као ковид болнице, а овај систем ћемо проширити на образовне установе, као што су Студентски центар Крагујевац и Дом ученика Артем. Желимо да све потенцијалне заражене одмах изолујемо од осталих, изјавио је Предраг Саздановић.

У последња 24 сата у Крагујевцу је регистровано 50 нових случајева корона вируса. Институт за јавно здравље обрадио је 303 узорка, од којих је 75 новоинфицираних пацијената. У кућној изолацији у Крагујевцу тренутно се налазе 922 особе, док је у КЦ Крагујевац хоспитализовано 50 оболелих, од којих је 10 на респиратору.