Захвалност институцијама, лекарима, медицинским сестрама и појединцима који су у Крагујевцу у протеклих годину дана дали највећи допринос у борби против Ковид 19 исказао је СУБНОР Србије, Шумадије и Крагујевца доделом одликовања и признања.

У име 138 000 чланова СУБНОР – а Србије, у име председника и председништва и у име свих оних који негују патриотизам, родољубље и антифашизам признања је уручио академик, Проф. др Жељко Зиројевић потпредседник СУБНОР – а Србије. Честитајући награђенима, Зиројевић је рекао да је ово један од начина да допринос појединаца и институција у борби против невидљивог непријатеља не буде заборављен. Борбе су завршене, ратови су минули али појавио се један невидљиви, опаснији од сваког другог непријатеља – корона вирус. Били сте на првим линијама, заједно смо се борили да ту пошаст почетка 21 века зауставимо.

Орденом – Медаља борца награђени су Мирослав Петрашиновић председник Скупштине града, Гордана Дамњановић чланица Градског већа за здравствену и социјалну заштиту, Зоран Кочовић начелник Управе за ванредне ситуације и Зорица Аврамовић начелница Градске управе за јавне приходе и инспекцијске послове.

Признање Велико хвала уручено је др Василију Антићу директору Дома здравља, др Зорици Лазић директорки Клинике за пулмологију и др Антониу Димитровском директору Заводу за здравствену заштиту радника „Застава“.

На данашњој свечаности уручено је и 18 Повеља, а међу добитницима су директор Института за јавно здравље др Драган Васиљевић, директорка Завода за хитну медицинску помоћ др Гордана Ђокић, директор Завода за стоматологију др Зоран Кецојевић и други.

Као добитник Медаље борца морам да кажем да и сам назив има посебну симболику за мене, а верујем да изражавам мишљење свих данашњих добитника, јер сублимира све оне најлепше особине које су нас као народ увек красиле и које представљају суштину нашег бића – вољу, истрајност и веру да се заједно боримо и изборимо за вредности у које верујемо, поручила је Зорица Аврамовић која се захвалила у име награђених.

Ово одликовање не доживљавам као свој лични успех,  већ као велико признање граду Крагујевцу, истакао је Мирослав Петрашиновић председник Скупштине града. Ово је одликовање за све оно што је град Крагујевац урадио у циљу спречавања и сузбијања пандемије Ковид 19, од градоначелника Радомира Николића када смо се најбоље организовали као једина локална самоуправа у земљи која је пропорционално броју становника имала најмањи број заражених, па преко градоначелника Николе Дашића који је на најбољи могући начин организовао имунизацију у нашем граду и отворио привремену ковид болницу на Шумадија сајму. Поред тога, захваљујући служби здравствене и социјалне заштите, служби за ванредне ситуације, комуналном сектору, инспекцији и полицији, успели смо да смањимо штету која је могла да настане због пандемије изазване корона вирусом, поручио је Петрашиновић.