Посета амбасадора Јахела Вилана у оквиру манифестације „Дани Израела у Крагујевцу завршена је проглашењем победника ХАКАТОН-а, такмичења младих креативаца у проналажењу иновативних решења за одређене проблеме у локалној заједници. Пет тимова овога пута је имало задатак да дефинише и представи своје идеје везане за урбану мобилност односно понуде решења за смењење емисије угљендиоксида у јавном транспорту и саобраћају. По одлуци жирија најбољу идеју је имао тим Leo Solution и као победник овогодишњег Хакатона освојио награду од 500 долара, коју је уручио амбасадор Израела Јахел Вилан.

Иако нисам експерт за Хакатон, задовољство ми је што сам био у жирију овог такмичења.Због квалитета тимова наш задатак је био изузетно тежак и изненађен сам и одушевљен овим младим људима, казао је амбасадор Вилан. Драго ми је што је амбасада Изреала део ове иницијативе са којом ћемо наставитии даље, као и учешће у традиционалној манифестацији Дани Израела у Крагујевца. Израел је земља која много улаже у развој младих предузећа. Учешћем у многобројним конференцијама и такмичењима, улажемо напоре да у Србији стварамо и развијамо предузећа која се базирају на екосистему. Захваљујући доброј сарадњи коју негујемо са градом Крагујевцом, закључили смо да су ИТ иновације област на коју желимо посебно да се фокусирамо. Хакатон је наша прва заједничка активност са циљем да охрабримо развој иновативног предузетништва и подстакнемо активну улогу младих у стварању Крагујевца бољим местом за све, казао је амбасадор Вилан.

Хакатон је настао као заједничка идеја града Крагујевца и амбасаде Израела у Републици Србији којом смо желели да од младих људи чујемо иновативна решења за проблем загађености у јавном саобраћају, казао је Мирослав Петрашиновић, председник Скупштине града. Жеља нам је такође била и да учимо од наших пријатељаиз Изреала јер се они највише препознају као нација која доста пажње поклања развоју малог предузетништва и проналажењу решења која могу да допринесу побољшању живота у локалној заједници. Због тога нам је јако значајна манифестација Дани Израела у Крагујевцу, која поред упознавања са културом овог народа пружа могућност да, казао је Петрашиновић, остваримо сарадњу и на другим пољима.

После више одлагања због пандемије изазване корона вирусом успели смо напокон да организујемо Хакатон, који је планиран за претходну годину, казао је Момчило Сретеновић, директор Бизнис иновационог центра, у чијим је просторијама одржао Хакатон и где су се такмичари припремали за презентацију. Чули смо пет идеја младих људи на тему урбане мобилности које ће, надам се, казао је Момчиловић, уз анализу, ако не у Крагујевцу у будућности бити имплементиране у неком другом граду.

Иначе поред прве награде од 500 долара коју је обезбедила амбасада Израела, сви такмичари ће добити бесплатне карте за базене, позоришне представе, фудбалске утакмице као и карте за градски превоз.