Иако је епидемиолошка ситуација на територији града стабилизована, током предстојећих празника неопходан је посебан опрез. Пред нама су нерадни дани све до 5. маја, а према најави метеоролога очекује нас и лепо време, рекла је Зорица Аврамовић начелник Градске управе за јавне приходе и инспекцијске послове.

Она је замолила суграђне да не избегавају дружење, али да поштују све противепидемијске мере, које одлуком републичког Кризног штаба остају и даље на снази. Када је реч о угоститељским објектима правила су иста, радно време је исто. Рад је у угоститељским објектима са баштом дозвољен искључиво на отвореном. Размак између гостију односно суседног стола у баштама је најмање 2 метра, што практично значи да могу да користе 50 посто од капацитета. За једним столом може да буде највише пет особа. Препорука је да се и ту поштују противепидемијске мере, када се не конзумира јело или пиће, носе заштитне маске.

У фитнес клубовима, спа центрима и теретанама, уз обавезно ношење маске, мора бити обезбеђено 16 квадратних метара по особи. У тржним центрима то је и даље 9 квадрата по једном кориснику, рекла је Аврамовић и замолила велике тржне центре који ће радити у дане празника да ковид редари не пуштају у објекат већи број грађана од дозвољеног.

Апелујући на суграђане, а посебно младе да поштују прописане мере Зорица Аврамовић је упутила позив свим Крагујевчанима да вакцинацијом побољшамо епидемиолошку ситуацију.

Град Крагујевац је пре свега здравственим али и противепдемијским мерама, чију примену односно поштовање контролише Градска управа за инпекцијске послове, дошао до тога да има много мањи број заражених. Дуго смо држали треће место у Србији. Данас смо далеко испод тога и на дневном нивоу бележимо између 40 и 50 новооболелих. Уколико и даље будемо дисциплиновани, уз вакцинацију, очекујемо да град Крагујевац брзо стигне до општег имунитета већ крајем јуна када ћемо моћи да се вратимо нормалном животу.

У дане празника, у складу са упутствима републичког Кризног штаба и Штаба за ванредне ситуације града Крагујевца, за све службе задужене за контролу поштовања противепдимијских мера, организовано је дежурство. То су комунални инспектори и комунална милиција, заједно са Полицијском управом, затим туристичка, као и саобраћајна инспекција која ће вршити контролу јавног и такси превоза. Они којима није прописано 24 – часовно дежурство, у случају пријаве излазиће на терен и ван прописаног радног времена.

Захваљујући се представницима медија који су поред осталог пратили и рад инспекцијских служби и радили на сузбијању лоше епидемиолошке слике у Крагујевцу, Зорица Аврамовић је подсетила да сви који желе да се вакцинишу током празника, то могу да учине сваког дана у Спортској хали „Гордана Гоца Богојевић“ до 18 сати, осим у недељу на дан Ускрса када вакцинални пункт неће радити.