Друга шанса за жене које имају 45+ година у Србији – пројекат је којим кроз серију радионица намењених незапосленим женама „Удружење жене на прекретници“ из Београда у сарадњи са Удружењем „Путоказ Крагујевац“ жели да умањи родни јаз на тржишту рада и подстакне их за покретање сопственог посла – самостално или удружено или да се поново запосле.

Циклус од осам радионица током јесени обухватиће обуке из области предузетништва и комуникација и психолошке радионице у циљу оснаживања и мотивисања жена али и добијања што више информација о начинима на које могу доћи до средстава за самозапошљавање.

Пројекат је подржала Агенција Уједињених нација за родну равноправност и оснаживање жена у Србији (UN Women) у оквиру пројекта „Кључни кораци ка радној равноправности, који финансира Европска унија, а почетку јесење реализације радионица присуствовала је чланица Градског већа за здравствену и социјалну заштиту др Гордана Дамњановић.

Интересовање за радионице је велико, што значи да је женама преко 45 година потребна психолошка мотивација као и информације о почетним корацима за започињање сопстевног посла, рекла је др Дамњановић. Град Крагујевац и Комисија за родну равноправност у последњем периоду инсистира да програмске и пројектне активности буду родно обојене, јер статистика и број жена на положају није довољан показатељ да смо учинили довољно, каже Гордана Дамњановић и додаје да Крагујевац свакако предњачи, када су у питању комплетне потребе породица и њено јачање и јачање тзв. „економске цене родитељства“. Она истиче да је свеопшта подршка породици индиректна подршка јачању капацитета везаних за оснажиавње жена и родну равноправност.

Подршку реализацији пројекта „Друга шанса за жене које имају 45+ година у Србији“ изразили су и директорка крагујевачке филијале Националне службе за запошљавање Горица Бачанин и директор Привредне коморе Србије Регионалне привредне коморе Крагујевац, Предраг Лучић.

За популацију жена старијих од 45 година смо се одлучили, каже Снежана Милисављевић из Удружења „Путоказ Крагујевац“ зато што оне представљају стуб породице и у највећем броју и млађи и старији укућани у домаћинствима се ослањају на њих, а готово никада послодавци не нуде посао женама ове животне доби. Кроз осам радионица планирано је да жене превазиђу кризу, оснаже се, препознају своје предузетничке особине и искористе их на најбољи могући начин. На радионицама ће добити и информације како могу доћи до бесповратних средстава за започињање сопстевног посла, а први пут биће организоване конкретни разговори са послодавцима, успешним предузетницама и обука за неговатељице за чување старијих особа и мале деце, која ће им уколико то желе омогућити добијање сертификата за неговатељице, каже Снежана Милисављевић.