На завршном полуфиналном турниру Регионалне ватероло лиге који се игра у Дубровнику ватерполисти крагујевачког Радничког изборили су пласман за финални турнир. Са нашим ватерполо клубом у Дубровнику борави и помоћник градоначелника Крагујевца за међународњу сарадњу Борис Ковачевић који је ову прилику искористио да се састане са председником Градског већа града Дубровника и директором Студентског центра Марком Потребицом.

Теме састанка биле су функционисање, положај, потенцијали и могућности градова Дубровника и Крагујевца за сарадњом али са највећим акцентом на искуства које овај хрватски град има у коришћењу новчаних средстава из фондова Европске уније, имајући у виду да је Дубровачка жупанија прва у привлачењу инвестиција из ових фондова.

Наш циљ је да искористимо непосредна искуства градова у окружењу и региону који су прошли пут којим ми желимо да идемо. Искуства других желимо да искористимо без икаквих предрасуда, како би се и Крагујевац развијао у смеру модерног европског града и афирмисао вредности културног, историјског и индустријског наслеђа које негујемо, будући да смо у претходном периоду можда били и превише скромни у томе, казао је Борис Ковачевић, помоћник градоначелника за међународну сарадњу. Многе ствари које недостају Крагујевцу већ постоје у другим срединама и некада је довољно само преузети модел. Колико год да се наши градови налазе у другачијем положају и располажу потпуно различитиим ресурсима и потенцијалима, нека решења и механизми су универзални, каже Ковачевић. Искуства оних који су били успешни у коришћењу средстава разних фондова, што Дубровник свакако јесте, веома су значајна како би и ми што ефикасније, свеобухватније и конкретније искористили средства која се нуде, истакао је Ковачевић захваливши се домаћинима на изузетном пријему и добродошлици.

Током посете Дубровнику, Ковачевић је обишао новоизграђени Студентки дом који има 503 собе и највећим делом његова изградња која је коштала око 30 милиона евра финансирана је средствима фондова Европске уније.

Још се једном показало да спорт ствара сарадњу јер нам је послужио да се састанемо и разменимо искуства функцинисања града Дубровника који је у Европској унији и града Крагујевца који као и Србија жели постати део ње. Искуства и почетничке грешке које смо ми у Дубровнику свакако имали непроцењиви су и спремни смо их делити са свим људима добре воље и свима који не желе понављати наше грешке, казао је Марко Потребица, председник Градског већа града Дубровника и директор Студентског центра. Дубровачка жупанија је прва по привлачењу средстава из фондова Европске уније, а пројекат изградње Студентског дома трајао је неколико година.

Као директор који је водио овај поступак, Торбица је навео да је то веома сложен посао и да је кад се одлучите да тражите новац из европских фондова потребно стрпљење, знање и искуство. Потребица је позвао Крагујевчане да изаберу Дубровник као своју летњу дестинацију где ће бити добродошли. Још један од градова који ће делегација града Крагујевца посетити током боравка у Хрватској је и Пула са којим је наш град сарађивао.