Скупштина града Крагујевца усвојила је данас предлог одлуке о ребалансу буџета. Укупни приходи и примања, односно расходи и издаци буџета града Крагујевца износиће 8 265 000 000 динара, што је за 20 посто мање него што је планирано крајем прошле године.

Иако смо у ову годину ушли са великим амбицијама и очекивањима, пандемија корона вируса, ванредно стање и ванредна ситуација, која је у Крагујевцу проглашена 27. јуна, значајно су променили услове у којима се извршава буџет града Крагујевца, казао је образлажући предлог одлуке Ненад Станишић члан Градског већа за финансије. Само по основу пореза на зараде чије је плаћање мерама Владе Србије репрограмирано због акутелне епидемиолошке ситуације, приходи су умањени за 150 милиона динара. Поред тога, за 60 посто су умањени и планирани приходи од продаје земљишта, са 3,7 на 1,5 милијарду динара. Разлог за ребаланс је и извештај о извршењу буџета који је закључно са септембром износио 50 посто. На другој страни, у складу са реалним приходима, самањени су и текући расходи са 6,9 на 6,3 милијарде динара.

Ситуација је тешка, али упркос томе град Крагујевац уредно измирује све своје обавезе, закључио је Станишић.

Пред нама су тешка времена и криза са Ковидом -19 одразиће се озбиљно на финансије, у неком тренутку можда и горе него у време светске економске кризе 2008. године, рекао је градоначелник Никола Дашић. Оно што је добро и што нам даје наду је да држава и ми као град, улажемо све могуће снаге да рационално водимо економску политику. Наш град је ликвидан, истакао је Дашић и додао да је држава јака, да ћемо вероватно остварити најбољи економски резултат међу свим европским земљама. Надам се да ће и град Крагујевац пратити темпо који држава намеће.

Ближимо се крају године и пред усвајање буџета за наредну годину, Дашић је позвао све добронамерне да се квалитетним идејама укључе у процес планирања буџета града Крагујевца, како би буџет био у служби свих грађана.