Ученици Основне школе „Јулијана Ћатић“ у Страгарима, од данас, часове физичког васпитања поново ће, у пуном капацитету држати у својој обновљеној фискултурној сали.

Завршетак радова на санацији крова и реконструкцији паркета, у које је град Крагујевац уложио око 1,1 милион динара, обележен је данас пригодним културно уметничким и спортским програмом ђака свих разреда школе, коме су присуствовали Предраг Стевовић, члан Градског већа за спорт, наставници, родитељи и мештани Страгара.

Спортску салу која је била у девастираном стању вратили смо првобитној намени и неизмерно је задовољство видети колико се ђаци радују због тога, рекао је Стевовић. Са седиштима које има, ово је сада једна од најрепрезентативнијих сала и поносан сам што могу да кажем да град Крагујевац има децу за ову халу. Улагањем у основну спортску инфраструктуру не улажемо само у врхунски спорт. Врхунски спорт изискује велика финансијска средства која Крагујевац издваја, и заузврат имамо одличне и значајне резултате, али са друге стране ако не улажемо у овакве ствари, ми нећемо имати децу за те исте врхунске спортове. Улагањем у основну спортску инфраструктуру децу спасавамо од утицаја рачунара и мобилних телефона а враћамо спорту, игрању, дружењу и здрављу, поручио је Стевовић.

Сала у Основној школи Јулијана Ћатић у Страгарима направљена је пре двадесет година а у функцији је била до пре пет година. Кров је прокишњавао и паркет једног дела сале био је у потпуности уништен због чега нисмо могли да је користимо у максималном капацитету, рекла је директорка Светлана Живановић, захваливши се граду Крагујевцу што је препознао потребе ученика и обезбедио приближно исте или можда чак и боље услове у односу на ђаке у градској средини.

Настава физичког васпитања није могла да се обавља у пуном капацитету пре свега због безбедносних разлога, рекао је Драгослав Михајловић, наставник физичког васпитања и изразио задовољство што ће сада моћи да се реализује цео наставни процес. Сређивање хале, добро је за цео крај јер ће, како истиче, моћи да је користе и други клубови и спортске секције, чиме ће се поспешити развој спорта.

Иначе, поред матичне осмогодишње, Основној школи „Јулијана Ћатић“ припадају и издвојена четвороразредна одељења у Маслошеву, Влакчи, Горњим Страгарима, Рамаћи и Угљаревцу. Матична школа има и припремно одељење за предшколску децу.