Вртић “Цицибан” Предшколске установе „Ђурђевдан“ је од Ротари клуба Крагујевац у оквиру основа програма „Године узлета“ Министарства просвете, науке и технолошког развоја добио мобилни намештај и ИКТ опрему за унапређење квалитета предшколског васпитања и образовања. Тим поводом „Цицибан“ је данас у присуству начелнице Шумадијског управног округа Биљане Илић Стошић, председника Скупштине града Крагујевца Мирослава Петрашиновића, члана Градског већа за образовање Душана Алексића, угостио чланове Ротари клуба Крагујевац и њихове колеге из Џорџије, као и васпитаче из вртића 15 градова у Србије који су такође добили ову опрему.

Донација је наставак реализације Меморандума који смо потписали са Министарством просвете, науке и технолошког развоја у оквиру програма „Године узлета“ са циљем да подигнемо дигиталну писменост наше деце, која су изузетно паметна али им је неопходна опрема, казао је Владимир Матић из Ротари клуба и додао да су помоћ за ове пројекте пружили партнери из Џорџије, од којих су добили подршку за набавку нових 500 дронова, 500 роботића и опрему за нових 24 вртића.

Велику захвалност Ротари клубу као друштвено корисној организацији, упутио је Мирослав Петрашиновић, председник Скупштине града и том приликом истакао да је овом донацијом она помогла локалну заједницу, допринела њеном јачању и побољшању услова живота и рада у њој. У услове у којима наши малишани живе и расту и у којима раде њихови васпитачи, континуирано ће наставити да улаже и град Крагујевац. Како бисмо наше потомство и будуће генерације учинили што квалитетнијима, морамо да имамо и задовољан наставно васпитни кадар који ће давати 110 посто себе и тако стварати нову генерацију високо образованих људи, који у предшколском образовању стичу основе организованог живота у заједници и навике у образовању. Они ће сутра управљати градом, државом, представљати свој град и ван земље и они су ти којима треба да будемо посвећени, поручио је Патрашиновић.

Министарство просвете, науке и технолошког развоја је од 2021. године кренуло у нови програм у предшколским установама „Године узлета“ који је подржао град Крагујевац, а сада нам помаже и Ротари клуб. Деца јесу наша будућност и зато смо поносни када видимо лепе и опремљене вртиће, задовољне васпитаче и родитеље рекла је Биљана Илић Стошић, начелница Шумадијског управног округа.

У оквиру нових основа програма “Године узлета” вртић „Цицибан“ је језгро промене у коме се ради на уређењу просторних целина. За њихово опремање био је потребан намештај, дидактичка средства, ИКТ опрема и све друго што би деци могло да приближи дигитални свет којем су окружен, објаснила је Сања Jаковљевић, директорка ПУ „Ђурђевдан“. Значајну подршку за увођење програма пружила је локална самоуправа опремањем вртића намештајем, ниским покретним двостраним полицама, сензорним столовима на којима се организују истраживачке игре код деце. Помогло нам је и Министарство просвете, а сада захваљујући Ротари клубу, навела је Јаковљевић, имамо и ИКТ опрему – камеру, лаптоп, фотоапарат, штампач, пројектор и апарат за пластифицирање, која ће нам помоћи у нашем даљем васпитно-образовном раду.

Иначе, у вртићу “Цицибан” данас су представници Завода за унапређење квалитета образовања и васпитања одржали обуку васпитачима из вртића 15 градова и општина у Србији, којима је Ротари клуб донирао опрему и намештај.