Полагањем венаца крај споменика 1300 каплара обележена је 108. годишњица њиховог проласка кроз Крагујевац на путу до битке на Колубари. У организацији Удружења потомака ратника Србије 1912 – 1920. ”Војвода Радомир Путник”, венце су крај споменика положили заменик председника Скупштине града Зоран Младеновић, у име града Крагујевца, делегације Војске РС, СУБНОР-а.

Поносни на своје претке и загледани у пут којим је српска младост, коју памтимо као 1300 каплара, одмарширала у бесмртност, окупили смо се данас да одамо почаст, казао је Зоран Младеновић, заменик председника Скупштине града. Морамо да се сетимо те тешке 1914. године која је тражила и тешке одлуке а једна је била одузимање перспективе, омладине будућности Србије из школских и студентских клупа и упућивање у састав српске војске која је већ тада водила борбе и припремла се за одсудну Колубарску битку. То је била одлука којом је српска војска требало да се помогне јер је у питању био опстанак српске државе. Њихов долазак и пожртвовање је подигао морал војсци а својим знањем надокнадили су недостатак у српском официрском кадру који је изгубљен током балканских ратова и Церске битке. Свој живот, знање и умеће уградили су у Србију у рату и миру и ми смо им због тога захвални, поручио је Младеновић, заменик председника.

Драган Ранковић, члан УО Удружења потомака ратника Србије од 1912 – 1920. године „Војвода Радомир Путник“ каже да чланови удружења имају ту обавезу да као удружење чувамо традиције, а данас у част проласка јединице 1300 каплара кроз наш град од Скопља до Колубаре и битке која се тамо дешавала, обележавамо 108. годишњицу. Обавезу више представља и то што је међу њима било 50 младих ученика официрске школе баш из Крагујевца, подсетио је Ранковић.

Хиљаду и триста каплара назив је за недошколоване официре који су послати као појачање војсци у Колубарској бици. Ђаци су на фронт упућени по наредби Врховне команде и уз сагласност тадашње Владе и Народне скупштине. Иако њихова обука није била готова, младићима су подељени чинови каплара и они су одмах након тога упућени ка Колубари. Они данас представљају симбол жртвовања за слободу сопствене земље.