Повртарска задруга Чумићанка једна је од 57 задруга којој су за унапређење пословања и технолошки развој одобрена бесповратна средства у износу од 7,1 милион динара. Реч је о Програму подршке развоју задругарства који спроводи Министарство за бригу о селу у сарадњи са Академијским одбором за село Српске академије наука и уметности.

У Палати Србија, уговор о додели средстава у име града Крагујевца потписао је Дамјан Срејић члан Градског већа за равномерни и одрживи развој села и града, а у име Повртарске задруге Чумићанка из Чумића Горан Гачић.

Консултантску и техничку подршку задруга Чумићанка добила је од Регионалне агенције за економски развој Шумадије и Поморавља која је помогла у припреми порјектне апликације и бизнис плана – Производња воћних сокова и паковање краставаца корнишона у тегле. Опрема која ће у вредности од 7,1 милион динара, како се очекује, крајем године бити испоручена задрузи у Чумићу омогућиће унапређење пољопривредне производње кроз прераду поврћа и воћа и пласирање на тржиште.

Иначе, Комисија је одобрила 57 захтева за бесповратна средства намењена унапређењу пословања 18 старих и 39 нових задруга. Према Уредби Владе Републике Србије, за Програм подршке развоју задругарства доделом бесповратних средстава за унапређење пословања и технолошки развој задруга ове године издвојено је 500 милиона динара, што укупно чини готово 2,2 милијарде динара уложених у задругарство у Србији од 2017. године, захваљујући Програму „500 задруга у 500 села“ насталог у сарадњи министра Милана Кркобабића и Академијског одбора за село на челу са академиком Драганом Шкорићем.