Председник Скупштине града Мирослав Петрашиновић, након консултација са шефовима одборничких група, заказао је седму редовну седницу градског парламента за петак 23. април.

Прва и најбитнија тачка јесу предлози одлука о додели Годишње награде града Крагујевца – Ђурђевданске награде за 2020. годину. Предлоге грађана најпре је разматрао скупштински одбор надлежан за обележавање празника, јубилеја и доделу признања, а након тога оцену и мишљење дала је и комисија формирана од стране градоначелника, истакао је Мирослав Петрашиновић. У области уметности за Ђурђевданску награду предложена је Опера Нова Крагујевац, а у области науке Проф. Др Маја Анђелковић. У области медицине постхумно је предложен др Бора Евтов, a у области образовања ученици Илија Витошевић, Петар Михајловић и Митар Арсовић.  У области спорта за Ђурђевданску награду предложен је Горан Илић, у области хуманитарног карактера Дом здравља и запослени у Дому здравља, као и наш суграђанин Игор Јанковић за спашавање породице која је возилом слетела у корито Лепенице.

Такође, од значајаних одлука на предстојећем заседању Петрашиновић је истакао предлог одлуке о финансијској подршци домаћиниствима у процесу енергетске транзиције. То је јако битна одлука која прати све оне одлуке и све оно што се дешава у оквиру подизања еколошке свести и чистијег ваздуха у Крагујевцу, а што је интенција градоначелника Дашића и ресорног министарства. Петрашиновић је подсетио на велику инвестицију у тој области односно гасификацију Енергетике, као и на одлуку донету на претходној седници којом се у центру града и у екстра зони забрањује коришћење угља за припремање хране. Поред тога, сви угоститељски објекти морају да користе одговарајуће филтере. Одлуком о финансијској подршци домаћинствима у процесу енергетске транзиције предвиђено је да град Крагујевац односно Градско веће донесе програм мера како ће суфинансирати промену енегрената која користе домаћинства односно прелазак са угља и дрва на гас. Такође, са ресорним министарством град ће суфинансирати пројекат замене столарије на њиховим објектима што би требало да доведе до боље енегретске ефикасности.

Друга одлука везана за екологију је предлог одлуке за суфинансирање пројеката неформалних група грађана „Зелени град“, која подразумева пројектно суфинансирање еколошких организација за одржавање свих површина које нису обухваћене редовним планом и програмом ЈКП „Шумадија“.

На дневном реду наћи ће се и две одлуке везане за ЈКП „Водовод и канализација“.  Једна се односи на измену њиховог финансијског плана, с обзиром на то да су у поступку преузимања газдинства односно одржавања сеоских бунара и водоводних линија које воде од артеских бунара до домаћинстава. До сада су у своју надлежност преузели 14 бунара, а до краја године требало би да преузму осталих 36 што ће свакако довести до измене финансијског плана. Такође, ово ЈКП има има и одлуку надзорног одбора на коју ми дајемо сагласност као оснивачи, а ради се о набавци основних средстава за рад – четири камиона и осам возила за превоз радника.

Међу тачкама дневног реда  Петрашиновић је издвојио и предлог крагујевачког Универзитета да улица која повезује јужну обилазницу и улицу Драгослава Срејовића понесе назив по бившем декану Машинског факулетета Проф. др Душану Симићу.

Седница ће, у складу са актуелном епдимилошком ситуацијом бити одржана у Амфитетару Правног факултета. Одборници ће моћи да се врате у Скупштинску салу, тек када број заражених у Крагујевцу на дневном нивоу буде испод 20.