Најважнија тачка о којој ће на другој редовној седници Скупштине града одборници дискутовати следећег петка, 23. октобра је ребаланс буџета за 2020. годину, рекао је председник Скупштине града Мирослав Петрашиновић након консултација одржаних са шефовима одборничких група.

Ребаланс буџета смо најављивали још током лета а последица је ситуације са епидемијом корона вируса. Неке приходе смо морали да прерасподелимо, неке инвестиције које смо имали у плану за 2020. годину обуставимо, односно смањимо у неком обиму, тако да би приходована и расходована страна буџета биле исте. Буџет за 2020. годину био је пројектован на 9,9 милијарди динара, ребалансом се умањује и сада ће бити 8,2 милијарде динара, каже председник Скупштине, Петрашиновић. Према његовим речима бележи се раст у инвестиционом улагању у односу на 2019. годину као и раст прихода по основу пореза на имовину физичких и правних лица за 100 милиона динара. Томе свакако доприноси и чињеница да смо имали већи порески обухват у 2019. години али указује на то да су грађани показали већу одговорност и дисциплину у плаћањима пореских обавеза по кварталима. Овим ребалансом буџета испланирано је да до краја године уложимо у оно што смо планирали и што је неопходно, а да са друге стране, оне трошкове и инвестиције које можемо да одложимо за наредну годину тако и учинимо, истакао је Петрашиновић.

Важна одлука на 2. редовној седници градске скупштине је Одлука о остваривању права на финансијску помоћ за вантелесну оплодњу у другом бесплатном покушају вантелесне оплодње о трошку града. Одлука је конципирана тако да право на то имају сви они супружници, односно жене старије од 43 године а да немају више од 45 и које су до сада искористиле све покушаје о трошку републичког фонда здравственог осигурања. Град ће финансирати два покушаја у износу до 250 хиљада динара по једном покушају вантелесне оплодње.

На дневном реду наћи ће се и предлози одлука о приступању изради Програма развоја спорта у граду Крагујевцу за период 2021-2024. године и културе града Крагујевца за период 2021-2025. године, а одборници ће се изјашњавати за промене планова пословања привредних друштава и јавних предузећа чији је оснивач град.

Поред тога, тачке о којима ће одборници дискутовати биће Одлука о значајним датумима и празницима које град Крагујевац обележава, промена статута јавних предузећа и установа културе као и оне процедуралног карактера као што је радно време Апотекарске установе Крагујевац. На седници ће се наћи и одлуке из области избора, именовања, постављења и разрешења, као и именовања чланова надзорних и управних одбора.