После паузе у одржавању седница чланови Савета за унапређење положаја особа са инвалидитетом града Крагујева састали су се данас у згради Скупштине града. На другој редовној седници саветодавног тела града Крагујевца разматрало се о актуелним стању организација особа са инвалидитетом након укидања ванредне ситуације изазване пандемијом Ковид-19.

Седнице Савета ОСИ у претходном периоду одржавале су се у складу са епидемиолошком ситуацијом али није се изгубило на континуитету и ефикасности и није нас спречило да град буде  добитник признања за правовремено деловање у ванредној ситуацији према свим грађанима а нарочито према особама са инвалидитетом, казала је др Гордана Дамњановић, чланица Градског већа за здравствену и социјалну заштиту. Седница Савета ОСИ је наша полазна тачка да чујемо који су то проблеми са којима се суочавају особе са инвалидитетом у функционисању у нашој заједници када је реч о приступачности, образовању, становању а данас је посебно било речи и о култури. Надоградња у области културе резултира захваљујући сарадњи са ресорним чланом Градског већа и активним ангажовањем и укључивањем особа са инвалидитетом у културни живот града. На тај начин наши суграђани исказују своје потребе у области културе с обзиром на то да ће град Крагујевац конкурисати за престоницу културе за 2023.

Председник Савета Милан Стошић, истакао је да не мора да се говори само о проблемима већ да постоје ствари које треба истаћи а које су веома афирмативне и за удружења и за град. Између осталог на данашњој седници говорило се и о финансијској подршци удружења за следећу годину, с обзиром да је Градска управа расписала конкурс а што је предуслов за све програмске активности.

Област културе је веома значајна за особе са инвалидитетом и у том смислу нека наша удружења су добила финансијску подршку за реализацију програма културних садражаја што је новост.  Седница је континуитет у коме град и удружења преко Савета остварују заједничке интересе а то је свакако за похвалу јер је подршка града је неизоставна када је у реч о афирмацији могућности удружења и резултата особа са инвалидитетом, рекао је Стошић, председник Савета. Он је истакао да су усвојене програмске активности из области едукације, приступачности, образовања, подршке деци у инклузивном образовању, обезбеђивање тифлотехничких и других помагала за децу у редовним школама суштински приоритети за чију реализацију рачунају на гардску управу и подршку Министарства за рад, запошљавање,борачка и социјална питања.