У Шумадијском управном округу, данас је одржана друга редовна седница Штаба за ванредне ситуације. Разматрана је тренутна епидемиолошка ситуација која је стабилна, последњих неколико месеци. Забележен је благи пораст новозаражених последњих неколико дана, који према подацима Института за јавно здравље за 22. јун, 32 особе од укупно 447 обрађених узорака у Шумадији. У Универзитетском клиничком центру хоспитализована су два пацијента са симптомима ковида. Све клинике раде нормално, по уобичајеном режиму рада.

Ово је била редовна седница на којој смо разматрали стање редовног водоснабдевања и могућности алтернативног водоснабдевања.Закључили смо на основу извештаја Института за јавно здравље да је вода са крагујевачког водовода исправна и да је има довољно. Од представника ЈКП „Водовод и канализација“ чули смо да је довољно да не падне кап кише годину и по дана, ми ћемо имати воде. Извршили смо анализу припремљености заштите од пожара на отвореном који су веома чести у летњем периоду.

Није бесмислено анализирати стање склоништа на територији Шумадијског управног округа, што је такође била једна од тема. Постоји 266 склоништа, већина их је у функцији и о њима брину Јавно предузеће за склоништа и локалне самоуправе. Такође смо разматрали здравствено стање стоке. На територији Шумадијског округа није забележен ни један случај афричке куге свиња која се појавила у окружењу – каже Биљана Илић Стошић, начелница Шумадијског управног округа.

На седници Штаба разматрана је и ситуација насталу након велике временске непогоде која је пре три дана задесила села у општини Топола и Рача. Ванредна ситуација проглашена је у шест села на територији општине Рача и три села на територији општине Топола. Око 200 домаћинстава је остало без крова, 400 домаћинстава је остало без струје, 70% путне инфраструктуре је уништено.

Штаб за ванредне ситуације општине Рача упутио је захтев за помоћ, Тренутно је најпотребнија ПВЦ фолија, милион комада црепова и бензински и дизел агрегати. Како је речено, биће затражена помоћ Републичког штаба за ванредне ситуације.