Епидемиолошка ситуација у Крагујевцу је добра, већ шести дан немамо ниједног зараженог, рекао је у изјави за ТАНЈУГ градоначелник Радомир Николић. Од почетка пандемије укупно је потврђено 68 случајева, од чега је 42 излечено. У изолацији је 1876 лица, а имали смо нажалост и пет смртних исхода.

Кад се све сабере можемо да кажемо да смо, захваљујући доброј организацији, дисциплини и одговорности суграђана, као град добро прошли. У односу на број становника нисмо имали велико учешће људи из иностранства и то је један од кључних фактора.

У складу са препорукама и инструкцијама Владе Србије, које се односе на ублажавање мера, у Крагујевцу ће у понедељак 4. маја кренути и градски превоз по летњем реду вожње. У првој фази само за запослене, уз поштовање свих мера превенције и заштите. Живот се полако нормализује, покреће се производња, 60 посто родитеља већ се изјаснило за боравак деце у вртићима. У овом тренутку не постоји озбиљан ризик, али морамо и даље да будемо врло дисциплиновани. Ако се не опустимо и не направимо неки пропуст, већ сада можемо да кажемо да је Крагујевац победио корону, истакао је Николић.

Говорећи о финансијским последицама пандемије корона вирусом, Николић је казао да град то осећа већ месец дана по редукованим приходима. То значи да је привреда стала односно да користи мере и олакшице Владе Србије, да три месеца не плаћа порез на зараде, што је удар на градски буџет. Град Крагујевац има 5,5 милијарди динара изворних и уступљених прихода. Од основног прихода 3,3 милијарде, односно 60 посто су приходи од пореза на зараде. Али, ми смо у претходном периоду успели да ставимо град на ноге до те мере да ћемо, врло је могуће, преживети без ичије помоћи ова три месеца. Разумемо ситуацију, привреда је морала да стане током пандемије како би се сачувала. Сматрамо да није проблем да се зауставе све градске капиталне инвеситције, да се сведемо само на исплату зарада и основне трошкове док ово траје. Како се после привреда буде стабилизовала, тако ће се и град враћати у редовне финансијске токове.

Градоначелник Николић је искористио прилику да се још једном захвали здравственим радницима, припадницима полиције, волонтерима и Црвеном крсту који су изнели највећи део терета, као и друштвено одговорним компанијама које су путем донација пружиле помоћ здравственом и комуналном систему, али и најугроженијим породицама.