До краја године очекујемо долазак Шкоде у Крагујевац, што је сада већ сасвим извесно, најавио је градоначелник Никола Дашић. Компанија “Шкода” почиње производњу трамваја у MIND парку у Крагујевцу. У плану је производња тракционих мотора и инжењеринг, до производње комплетних трамваја за купце у централној и источној Европи, али и за друге поруџбине широм Европе.

Ово је велика вест за Србију, Шумадију и Крагујевац. Довели смо озбиљног инвеститора у производњи трамваја. Овим се обезбеђују не само нова радна места, већ и нове прилике за локалне произвођаче, убрзани успон металске индустрије по којој је Крагујевац препознатљив, развој у едукацији кадра у складу са светским трендовима – истакао је Никола Дашић, који се тренутно налази на престижној светској изложби “ЕXPO 2020 Дубаи” у посети Пословном центру Републике Србије и српском павиљону у оквиру ове значајне манифестације.

Чешки произвођач такође рачуна на могућу производњу трамваја за Београд, имајући у виду да град планира велико обнављање возила. Škoda Transportation, која је део PPF групе, једна је од највећих европских произвођача возила за јавни превоз и железницу.

Долазак чешког произвођача  само је мотив више да наставимо даље у овом правцу. Ту се не стаје. Претходна два дана на престижној светској изложби EXPO 2020, која се одржава у Дубаију, разговарали смо са многобројним потенцијалним инвеститорима из целог света и успели да презентујемо потенцијале нашег града и Шумадије.

Разговарали смо и да се у оквиру тематске недеље која је посвећена индустрији и едукацији, од 13.12.2021. године на EXPO представи град Крагујевац, али и заинтересовани привредници, а у том смислу подршку смо добили од директора Бизнис програма Србије EXPO и шефа канцеларије ПКС у Дубаију, Марка Селаковића, закључио је градоначелник Крагујевца Никола Дашић.

Шкода у MIND парку најважнији корак ка испуњењу визије

Одушевљени смо успостављањем сарадње са компанијом “Škoda Transportation”, једним од лидера у области индустрије шинских возила. Имати Шкоду у MIND Парку – највећем центру за железничку индустрију на Балкану и заједничку производња шинских возила, представљају најважнији корак у будућем развоју и испуњењу наше визије – казао је Братислав Милановић, власник и оснивач МАЈНД групе.

Дуго смо веома успешни у склапању нових уговора на Балкану, па чак и сада учествујемо на неколико тендера за нове трамваје и тролејбусе. Високо ценимо знање и искуство у области производње железничких возила групе MIND, који може да нам обезбеди добар производни капацитет за извиоз и регион. Поред повећања производње капацитет Škoda Тransportation Group директно у региону где ће се возила испоручивати, ова сарадња такође доприноси смањењу емисију штетних гасова Шкодиних возила “, каже Зденек Мајер, потпредседник и члан Управног одбора Škoda Transportation групе.

Иначе, производи компаније Škoda Transportation углавном укључују нископодне трамваје, електричне локомотиве, јединице приградских возова, метро возове, електричне аутобусе и тролејбусе. Škoda Transportation има неколико подружница у Чешкој, као што суŠkoda Electric, Škoda Vagonka или Škoda Pars. Међутим, друге компаније су такође у Немачкој, Финској, Мађарској и Русији. У својим компанијама запошљава преко пет и по хиљада људи. Само захваљујући великим улагањима у истраживање и развој, Шкода Транспорт може редовно да излази на тржиште са новим и модерним производима који успешно проналазе своје место на иностраним тржиштима. Компанија је у последње три године уложила преко три милијарде круна у истраживање и развој.