У Крагујевцу су према подацима Института за јавно здравље данас регистроване 24 новозаражене особе коронавирусом, а тог броја је 23 Крагујевчана. Крагујевац поново проживаљава ситуацију из блиске прошлости јер имамо узлазну путању броја заражених, рекао је на конференцији за медије Никола Дашић, градоначелник и командант Штаба за ванредне ситуације града Крагујевца.

Дуга и посвећена борба дала је резултате и то чини и даље, али ова болест је непредвидива а нажалост један мали број нас ту болест занемарује. Сматрам, казао је Дашић да је већина Крагујевчана до сада показала одговоран однос према овој кризи, али још има оних који ниподаштавају опасност коју ковид доноси свима нама.

Показатељ броја заражених према подацима од јуче и прекjуче није добар. Подсећам да је град Крагујевац још увек у ванредној ситуацији и да у складу са Уредбом Владе Републике Србије морамо да се понашамо на одређени начин, казао је Дашић. На данашњем састанку Штаба за ванредне ситуације, кога чине представници релевантних институција закључено је да се у градском превозу мере поштују, као и у већем делу институција, трговинских и угоститељких објеката, али има ситуација где се епидемиолошке мере не примењују онолико колико сложеност ситуације захтева.

Наш циљ је истакао је градоначелник Дашић да обезбедимо максимално поштовање епидемиолошких мера у граду, а Крагујевац има могућности и ресурсе да настави са притиском да се прописане мере Уредбом Владе РС спроведу. Појачећемо контролу трговинских ланаца, угоститељских објеката, приватних фирми, јавних институција и предузећа и свих оних места у којима је могућ пренос инфекције.

Олакшавајућа ситуација је што у школама још увек немамо регистровану нову појаву вируса, а испитивањем контаката већина новозаражених од јуче и прекјуче вирус је добила на приватним прославама од којих се добар део нажалост одржава у једном делу угоститељских објеката. Схватам да је и за град Крагујевац велики проблем привредна активност и да угоститељски објекти највише трпе последице, али ми као град нажалост нисмо у могућности да због значајно мањег броја људи изађемо из ванредне ситуације. Одржавати велике прославе у овом тренутку је крајње неодговорно због чега апелујем на грађане Крагујевца да се као и грађани Европе понашају одговорно и путем имејла или телефоном пријаве сваки случај кршења епидемиолошких мера. Не смемо да дозволимо да мањина затвори послове, угрози радна места и одвијање школске наставе свима који су јединствени у овој борби, поручио је градоначелник Никола Дашић.

КЦ Крагујевац је током августа и септембра, био у нон ковид систему и у том периоду лечио хроничнне пацијенте. Имајући у виду да је ових недеља било између 18 и 22 пацијента из свих региона које покрива а да је задња два дана тај број 27 са измењеном клиничком сликом, директор Клиничког центра Крагујевац др Предраг Саздановић је изразио бојазан да ће ова установа полако улазити у ковид период. На респиратору је тренутно пет пацијената а овај стабилан број је резултат одговорног понашања становништва не само Крагујевца и Шумадије већ и осталих региона. Нажалост мањина се у последње време понаша неодговорно, и суочићемо се казао је Саздановић са нечим што смо већ видели. Он је апеловао на грађане да носе маске, одржавају физичку дистанцу, избегавају затворени простор и потенцијално опасне ситуације јер су то основне мере заштите сопственог здравља.

Наш циљ је да релативно мали број заражених задржимо што је дуже могуће како не би направили ситуацију да болница буде препуњена ковид пацијентима, казао је на конференцији за медије Василије Антић, директор Дома здравља Крагујевац. Дом здравља ће тестирати и лечити амбулантне пацијенте, Клинички центар теже, Институт за јавно здравље ради лабораторијску потврду инфекције, епидемиолози одређују изолацију за оболеле и карантин за њихове контакте, а град Крагујевац ради инспекцијски надзор, задаци су које је утврдио Штаб за ванредне ситуације. Заседаћемо сваке недеље, казао је Антић, а уколико буде било потребно и чешће.

Иначе, уколико примете кршење епидемиолошких мера, грађани Крагујевца могу да их пријаве на број телефона 505 800 при Ситуационом центру или на имејл inspektor@kg.org.rs.