У Дому омладине, вече уочи одржавања концерта Смака у оквиру централне прославе Ђурђевдана, под покровитељством града, отворена је ретроспективна изложба архивске грађе групе Смак, Смак50, ауторке Ксеније Ђерковић. Град Крагујевац је живео, растао и на сваки могући начин уткао у себе групу Смак, која је постала део његовог идентитета, а концерт и изложба су један од начина којима се Крагујевац поноси и захваљује легендарном саставу.

Ово је начин да се Крагујевац и Крагујевчани одуже члановима групе јер су својом музиком рок сцену бивше Југославије подигли на јако висок ниво и оно што има још већи значај јесте да та музика и даље траје, рекао је градоначелник Крагујевца Никола Дашић. Крагујевчани слободно могу да кажу да са Смаком имамо најбоље од музике у овом делу света. Постоје ствари које друштво раздваја и дели, што је некада продуктивно и креативно, рекао је Дашић, али је мало ствари у којима ћемо се сви сложити. Једна је од њих јесте музика групе Смак и сутрашњи концерт на тргу.

У присуству чланова групе, басисте Радомира Михајловића Точка, бубњара Слободана Стојановића Кепе, бас гитаристе Зорана Милановића, младог вокала Јована Пантића, представника Градске управе, љубитеља легендарне групе, изложбу је, у име града, отворио Миљан Бјелетић, члан Градског већа за културу.

Када је Смак у питању још увек нисмо успели да одгонетнемо које су то границе и висине које су они досегнули. То је својеврсан феномен који се дешава изнова, сваки пут када уживамо у уметности коју дарују музичкој сцени наше земље већ пола века, рекао је Бјелетић. Опус стваралаштва групе Смак је изузетно богат и још увек је предмет дивљења и анализа. Смак је успео да обликује препознатљив звук који још увек слушаоце не оставља равнодушним. Како време пролази добија све више на вредности. Данас са сигурношћу можемо да кажемо да је то наше наслеђе, истакао је члан Градског већа. Један од разлога је што музика као безвремено стваралаштво још увек циркулише а још један од већих разлога је и то што су се чланови у свом стваралаштву бавили друштвом. Данас се то друштво бави њиховом музиком. Група Смак је успела да у Шумадији, у поднебљу које има плодоносно тле и родну земљу, засади дрво живота које још увек расте, даје све већу и лепшу крошњу и рађа нове изданке. Кућа групе Смак, Дом омладине у Крагујевцу и данас окупља младе мотивисане њиховом музиком да наставе да стварају, а град их подржава да наставе у том правцу, казао је Бјелетић, члан Градског већа за културу.

Ауторка изложбе Смак 50, Ксенија Ђерковић, ћерка бубњара легендарне групе Слободана Стојановића Кепе каже да је припремање изложбе било врло емотивно и инспиративно јер је почела у њој да настаје и да се ствара још од малих ногу. Изложба говори о томе како је то живети Смак. Није то само прича моје породице, већ је то прича све деце музичара Смака који су управо то живели, каже Ксенија.

Крагујевац, сутра, на Ђурђевдан, очекује спектакл на тргу испред зграде Градске управе.