Социјално-економски савет града Крагујевца разматрао је на седници мере заштите запослених у условима пандемије корона вирусом. Најновијим мерама дефинисан је начин понашања грађана, запослених у јавном сектору, рада јавних и јавно комуналних предузећа али исто важи и за привредне субјекте, речено је седници Савета

Мере превенције у складу са законом о заштити становништва од заразних болести су обавеза не само државних органа, органа јединица аутономне покрајине и локалне самоуправе, већ су законска обавеза и свих привредних друштава и правних лица, рекао је на седници Социјално –економског савета, градоначелник Крагујевца, Радомир Николић. У случају ратног стања и елементарних непогода, а зараза јесте елементарана непогода, сваки послодавац има законску обавезу да у оквиру своје делатности и у складу са својим одлукама организује мере заштите запослених и ту, уколико локална самоуправа или било који државни орган буде могао да помогне, свакако ће помоћи, казао је градоначелник Николић.

Препорука чланова Савета је да се производња прилагоди актуелној ситуацији и предузму неопходне мере заштите од дезинфекције обуће, редовног чишћења и дезинфекције просторије у којима се борави и ради, без обзира да ли су то хале или канцеларије. Облагање машина и металних површина најлоном ради лакше дезинфекције, коришћење заштитне маске, рукавица и алкохола као дезинфекционог средства, препоручено је на седници Савета.

Као један од најважнијих закључака СЕС-а је препорука послодавцима да се обрате стручњацима Института за јавно здравље како би добили инструкције и тачне информације која средства за дезинфекцију, у зависности од процеса производње и материјала које користе у производњи, смеју да користе.