Међународна фондација ”Форум словенских култура” Специјалну награду за тимску ефикасност доделила је тиму Галерије Николе Коке Јанковића у оквиру Народног музеја Шумадије Крагујевац. Реч је о престижном признању које се додељује у области музејске делатности из свих словенских земаља у циљу обнављања и јачања културних веза унутар словенског света кроз неговање традиције и баштине. За чланове тима Галерије Катарину Бабић, Владимира Марковића и Немању Лекића и директора Народног музеја Шумадије, Милоша Јуришића, члан Градског већа за културу Миљан Бјелетић уприличио је пријем у згради Градске управе.

Награда, пре свега, има значај на националном нивоу. Начин рада, комуникација са публиком и интеракција, презентовано наше културно наслеђе препознато је на међународном нивоу, рекао је Бјелетић, члан Градског већа. Ова награда има изузетну вредност јер приказује нову методологију приступу у раду запослених са публиком, а у оквиру једног амбијента и самог колектива што су новитети када говоримо о тимској ефикасности. Истина је да чинимо искорак и у том пољу културног деловања али је свакако и новина јер у области музејске делатности до сада нисмо добили овакво признање. Уметничка дела, једног од најбољих српских вајара друге половине 20. века, духовног градинара Николе Koке Јанковића, добијају још више на вредности. За град Крагујевац је ово изузетно важно признање, јер треба истаћи и да је поред Музеја савремене уметности из Београда и других престижних из региона, комисија вредновала импресивну уметничку Галерију Николе Коке Јанковића која ради не само у регионалним већ и у националним и интернационалним оквирима, што су видљиви испомаци да је културна сцена града Крагујевца унапређена, истакао је Бјелетић, честитао стручњацима на професионалности и успесима и пожелео још сличних награда.

Између осталог у образложењу жирија се каже да у циљу промоције културног наслеђа, савремена музејска пракса користи  најразличитије форме, приступе лидерству и радне методе, у зависности од контекстуалне природе установе и ресурса. Жири је препознао и одлучио да награди напоре ове Галерије у развоју свог опсега деловања подстичући тимски рад, комуникацију и константну координацију међу запосленима, као и чињеницу да је у релативно кратком временском периоду достигла постављене циљеве на савремен и импресиван начин. У оквиру Народног музеја Шумадије Крагујевац, Галерија Николе Коке Јанковића је отворена 2019. године и за кратак период достигла је међународни ниво пословања који може да се упореди са најбољим музејима и галеријама Источне, Централне и Југо-источне Европе. А у наставку се каже, базирани на високим професионалним стандардима и компетентности, као и способности да заједно остварују свој циљеве, међу својим малобројним али добро организованим и продуктивним стручњацима, успели су да створе импресивну уметничку Галерију која ради не само у регионалним, већ и у националним и интернационалним оквирима.

Милош Јуришић, директор Народног музеја Шумадије је рекао да је после само три године постојања Галерија Николе Коке Јанковића овенчана престижним признањем и оно што је фасцинирало жири јесу постигнути циљеви на савремен и импресиван начин који може да се мери са највећим музејима централне и источне Европе а за кратак временски период и то кроз добар тимски и професионалан рад.

Музејски саветник Катарина Бабић каже да се заједничким, тимским радом допринело да Галерија Николе Коке Јанковића добије престижно признање у конкуренцији од 29 музеја из 13 словенских земаља, истичући да је Форум словенских култура основан пре 17 година под покровитељством Министарства културе Републике Словеније, а да је овогодишњи петнаесточлани жири донео одлуку да једна од специјалних награда припадне Галерији Николе Коке Јанковића. Право је задовољство што је рад наше Галерије и рад на промоцији и очувању културног наслеђа Републике Србије препознат на међународном нивоу и све похвале су обавезујуће за наш будући рад, казала је Бабић.

На конкурс Међународне фондације ”Форум словенских култура” менаџмент Галерије аплицирао је средином године. Представници жирија Галерију су посетили у октобру и у конкуренцији од 30 музеја, престижно признање је додељено Галерији Николе Коке Јанковића. Награду у име установе културе примили су Катарина Бабић, музејски саветник  и директор Народног музеја Шумадије Милош Јуришић на међународној конференцији одржаној у Замку Брежице  у Словенији.