Привреда Шумадијског управног округа прошле године остварила је највећи спољно трговинских суфицит у Србији у износу од 339,8 милиона евра. То је, према речима Предрага Лучића директора Регионалне привредне коморе Шумадијског и Поморавског управног округа, резултат огромног залагања запослених у извозном кластеру компанија на подручју Шумадије, изузетно ефикасној подршци Владе Републике Србије кроз читав сет мера, али и активности локалних самоуправа.

Осим о резултатима, на састанку у Привредној комори коме су поред градоначелника Крагујевца Николе Дашића присуствовали председници свих општина Шумадије било је речи и о даљим активностима за повећање производње односно привлачење нових инвестиција.

Крагујевац је, рецимо, током 2020. године остварио суфицит од 138 милиона евра.  У структури извоза са скоро 50 посто учествују аутомобили, а следе делови за шинска возила и намештај. Крагујевац је највише извозио у Италију, Пољску, Словачку и Мађарску. Оно што је атипично позитивно то је да 80 посто чине готови производи. Остварени резултати препоручују Крагујевац као добро место за инвестирање, истакао је градоначелник Крагујевца Никола Дашић. Инвеститори нас препознају као град квалитених кадрова и људи, универзитетски центар и место погодно за развој привреде. Дајемо све од себе да и даље будемо плодно место за привлачење нових инвестиција. Тренутно, на располагању имамо 22 хектара у зони Феникс. Оно на чему константно радимо, каже Дашић, јесте припремање нових индустријских зона у складу са планским документима о даљем развоју града. У овим тешким условима пандемије корона вируса, прилагођавамо се ситуацији. Здравље људи је на првом месту, а одмах иза тога економија, поручио је Дашић.

У изузетно тешкој години, незабележеној у историји, морали смо сви да балансирамо и држава и локалне самоуправе и привреда.  Испоштовали смо све епидемиолошке мере, људски животи су спашени, није дошло до пада производње него су сви рокови испоштовани, истакла је начелница Шумадијског управног округа Биљана Илић Стошић.

Да је Шумадија односно Крагујевац атрактивна инвестициона дестинација показује и прилив директних страних инвестиција, односно реинвестиција компаније Јан Фенг на локацији ЦТ парка у време ванредног стања. У децембру је у Немачку испоручен и први трамвај произведен у фабрици Сименс Мобилити у Крагујевцу. То су само неки од показатеља  да на знању заснованој економији Шумадија и Крагујевац могу да поизводе још конкурентније производе и извозе их на најбоља тржишта света.