У оквиру пројекта „Знањем до посла“ који реализује Рома Центар у оквиру ширег програма Немачке развојне сарадње „Инклузија Рома и других маргинализованих група у Србији, данас су у згради Града свечано уручени сертификати полазницима који су успешно завршили стручне обуке за профиле као што су заваривач, кувар, козметичар, аутомеханичар.

Обуке за 30 припадника ромске заједнице и других маргинализованих група спровео је Раднички универзитет „Црвени Барјак“ из Крагујевца. Уручењу сертификата присуствовали су Гордана Дамњановић, чланица Градског већа за здравствену и социјалну заштиту, Марина Бабовић, саветница на пројекту „Инклузија Рома и других маргинализованих група у Србији“ и Милош Танасковић, директор Радничког универзитета.

Ово је одличан пример како се кроз мале пројекте може допринети побољшању компетенција, знања, вештина, додатном школовању и стицању боље позиције Рома и Ромкиња на Националној служби за запошљавање. У оквиру програма биће реализована још једна компонента, а то је одабир 600 кандидата који ће добити подстицајна средства за реализацију програма самозапошљавања – казала је Дамњановић.

Марина Бабовић, саветница на пројекту „Инклузија Рома и других маргинализованих група у Србији“ истакла је да је ова активност део ширег програма Немачке развојне сарадње у оквиру које  се пружа подршка Граду Крагујевцу у имплементацији Локалног акционог плана за социјално укључивање Рома и Ромкиња.

Конкретно, пројекат „Знањем до посла“ се бави повећањем запошљивости Рома и Ромкиња у Крагујевцу. Данашњој активности, додели сертификата, претходило је одржавање већег броја радионица за мотивацију, писање CV-ја, разговор са послодавцем, након којих је одабрано 30 полазника који су похађали обуке за различита занимања – казала је Бабовић.

Славољуб Ђорђевић, координатор пројекта „Знањем до посла“ из организације „Рома Центар“ истиче да пројектом није била обухваћена само ромска популација већ и припадници других маргинализованих група, јер сматра да је то начин да се постигне потпуни ефекат пројекта.

„Ширећи програме и делокруг нашег рада, ми сарађујемо и са већинским становништвом и другим маргинализованим групама, јер мислимо да је то и наш циљ и циљ цивилног сектора, уопште“ – каже Славољуб Ђорђевић.