Поводом обележавања Међународног дана слепих и слабовидих и Светског дана  белог штапа за чланове Окружне организације Савеза слепих Србије Крагујевац, др Гордана Дамњановић, члан Градског већа за здравствену и социјалну заштиту, уприличила је пријем.

Пријему је присуствовао проф. др Срђан Ђорђевић, професор Правног факултета Универзитета у Крагујевцу и слепа бруцошкиња за коју је факултет уз подршку Универзитета, локалне самоуправе и Удружења обезбедио техничка средства за учење.

Локална самоуправа кроз финансирање годишњег програма рада који је у висини од око 1,5 милиона динара снажно подржава функционисање удружења. О томе колико је удружење одговорно према својим члановима, не само у изазову пандемије већ и у комплетном функционисању у свим условима говори и чињеница да је већ достављен програм рада за 2021. годину а многе пројекте реализовали су из европских фондова, као што је РеЛоаД, рекла је др Дамњановић и истакла да је за одговорну локалну заједницу највећи изазов приступачност и уклањање баријера али не само физичких, архитектонских већ и оних друштвених у образовању и запошљавању људи са инвалидитетом. У томе су најпоузданији партнери локалној самоуправи факултети и Универзитет уз чију помоћ и сарадњу ћемо урадити нов стратешки документ социјалне заштите, подсетила је др Дамњановић.

Крагујевац је позициониран као водећи град у Србији у свеукупној заштити слепих и слабовидих лица. Увек можемо више и боље али морамо истаћи да је у процесу инклузивног образовања, у смислу обезбеђивања училног материјала и техника за слепе, тифлотехничких помагала и персоналног асистента, Правни факултет Универзитета у Крагујевцу светли пример, јер су професори за слепу бруцошкињу обезбедили литературу за прву годину на начин на који ће она моћи да прати и учи. То је је једна од великих погодоности у процесу образовања, истакао је Милан Стошић, председник Савеза слепих Србије, поред запошљавања којим се интезивно бавимо јер још увек постоји одређена стигма.  Уз помоћ и подршку медија ту разлику можемо да превазиђемо и помогнемо у афирмацији креативних, стваралачких могућности слепих и на тај начин са маргине њихов положај померимо  ка средишту стваралачког и друштвено активног живота, рекао је Стошић, председник републичког Савеза слепих честитајући и захваљујући се свим члановима Савеза Дан белог штапа али и локалној самоуправи и свим заслужним институцијама и појединцима за резултате које организација постиже .

Говорећи о професионалном изазову с којим се сусрео почетком ове академске године уписом слепе бруцошкиње, проф. др Срђан Ђорђевић, професор Правног факултета је рекао да се све реализовало удруженим деловањем Правног факултета, Савеза слепих, локалне самоуправе, Универзитета али и Министарства просвете. Поред тога што је урађена комплетна литература за прву годину студија за слепу и слабовиду студенткињу, Правни факултет је обезбедио персоналног асистента за све студенте уписане по мерама афирмативне акције. Удруженом акцијом Ректората, Правног факултета и ФИЛУМ-а завршен је први део јавне набавке за приступачност за студенте са инвалидитетом а у функцију је стављен и лифт. За све наведено најмање је било речи о материјалним издацима колико о вољи и интегративном приступу. То је најбоља мотивациона порука и идеја упућена свим високошколским установама, поручио је проф. др Ђорђевић.

Иначе, централна манифестација обележавања датума посвећеног слепим и слабовидим лицима, уз поштовање свих епидемијских мера, ове године уприличено је у Смедереву.