Светски дан чишћења је једна од највећих грађанских акција, а спроводи је глобална организација која уједињује 157 држава света, Let’s do it World. Овај дан се обележава једном годишње, треће суботе септембра, када се људи широм света окупе да би чистили отпад са улица, шума, плажа и река.

У Крагујевцу Светски дан чишћења обележен је акцијом на језеру Бубањ у којој су поред ЈКП Шумадија учествовали Клуб волонтера и акцијаша, Еколошка секција Медицинске школе Сестре Нинковић и Удружење грађана Зелени мир.

Акцији чишћења језера Бубањ одазвао се велики број људи, а било би их и више да није ове ситуације проузроковане епидемијом COVID – 19, рекао је Стефан Никезић члан Градског већа за унапређење и заштиту животне средине.  Честитајући суграђанима, а посебно акцијашима, волонтерима и удружењима Светски дан чишћења, Никезић је нагласио да је најважније да младима усадимо одговорност и подигнемо свест о значају заштите животне средине. Као једно од природних лепота и оаза мира, језеро Бубањ налази се у самом центру града. Ускоро ће на том простору бити завршени радови на пешачким и бициклистичким стазама, као и стазама за трчање, тако да ће грађани моћи овде да се одморе од ужурбаног живота у граду, уживају у природи и рекреирају.

Међународни дан чишћења, највећа волонтерска акција тог типа, обележава се у Крагујевцу десети пут заредом, а језеро Бубањ одабрано је због локације која је реткост у центру великих градова попут Крагујевца, казао је Немања Димитријевић директор ЈКП Шумадија. Град је определио значајна средства за уређење овог простора. Зато акцијом, aпелујемо на суграђане да током целе године чувају природу, брину о заштити животне средине, а посебно на овој локацији. Нови садржаји којима ће језеро Бубањ бити оплемењено, омогућиће већем броју суграђана да овде уживају, одмарају или се рекреирају. Важно је да и тада сачувамо лепоту која нам је подарена на овој локацији, поручио је Димитријевић.