Представници града Крагујевца, Регионалне привредне коморе, Универзитета и привредници окупили су се данас у ректорату на форуму који су заједно организовали, како би ради запошљавања младих сагледали потребе привреде и могућности академског усавршавања. Учесницима форума, деканима фаукултета Универзитета у Крагујевцу, представницима успешних компанија, средњошколцима и студентима, у име града Крагујевца обратила се Сања Туцаковић, чланица Градског већа за локалну самоуправу.

За све је потребан један добар и уигран тим, а заједно са државом, Универзитетом и привредом ми то и јесмо, казала је Сања Туцаковић. У претходном пероиду Влада Републике Србије предузела је низ активности у циљу подизања конкурентске предности и створила повољан макроекономски и правни амбијент, изузетно важан за инвеститоре. Град Крагујевац је створио нове индустријске и радне зоне и комунално их је опремио. Радио је на подстицајним мерама за младе предузетнике који имају иновативна решења, убразо администаривне процедуре које је годинама уназад стварао спори администаривни систем, а од 2014. године, подсетила је Туцаковић, Крагујевац је у систему дуалног образовања који су пре две године подржали Сименс, Ником, Униор Компонентс и друге компаније. Само на на овај начин, као један тим можемо доћи до резулатата, запошљавања наших младих и смањивања незапослености, поручила је у свом обраћању чланица већа за локалну самоуправу.

Универзитет у Крагујевцу има 12 факултета, шест у другим градовима и шест на матичној локацији, покрива територију покрива преко 2,5 милиона људи, а на Универзету гравитира око 20000 студената.

Суштину Универзитета тражимо у запошљавању, јер он треба, казао је ректор проф. др Ненад Филиповић, да школује кадрове који ће радити у области привреде у јавном и приватном сектору. Циљ данашњег скупа је да се приближе интесери три институције у запошљавању младих људи, да видимо где се налазимо, колико смо удаљени и шта треба да учинимо да се приближимо. Он је казао да на неколико мастер програма, Универзитет у Крагујевцу има директну сарадњу са привредом и предаваче из привреде, чему је допринела иницијатива „Дигитална Србија“. Нови смерови, мастер вештачке интелигенције, за развој компјутерских игара и информационе технологије, појаснио је, обухватају више факултета и више субјеката из привреде а студенти два месеца имају плаћену стручну праксу у фирмама.

Форум је корак даље ка формирању јаке одрживе регионалне платформе, заснованој на три јаке и надлежне институције које ће чинити даљу подршку јачању наше привреде, казао је Предраг Лучић, директор Привредне коморе Србије Регионалне привредне коморе Крагујевац. Ово је и прилика, додао  је, да се обратимо страним и домаћим инвеститорима са јасном поруком да у Крагујевцу постоје програми од посебног значаја за њих и да постоји могућност и спремност да се лансирају нови програми у складу са постојећим или новим потребама инвеститора.

После уводног обраћања, уследиле су панел дискусије на којима су потребе привреде представили Минд група, Јанфенг, Униор компонентс и Ником ауто, могућности Универзитета – декани факултета а о запошљавању на завршном панелу дискутовали су ректор Универзитета, директор Регионалне привредне коморе, Стефан Јовановић, помоћник градоначелника за омладину и сарадњу са Универзитетом и представник BIPS (Business Innovation Programs).