Председник Скупштине града Крагујевца Мирослав Петрашиновић  је после консултација са шефовима одборничких група заказао 3. редовну седницу градског парламента за петак, 27. новембар са почетком у 9 сати која ће због епидемиолошке ситуације бити одржана у амфитеатру Правног факултета крагујевачког Универзитета.

За одржавање претходне седнице Скупштине града користили смо СББ Халу језеро, што је било изнуђено решење, имајући у виду да смо податке о порасту новозаражених добили дан раније пре одржавања седнице и нисмо имали довољно времена да  припремимо простор којим би се обезбедила довољна физичка дистанца и проток ваздуха. Сада када дневно бележимо троцифрени број новозаражених а имамо довољно времена да се организујемо, обратили смо се ректору крагујевачког Универзитета, проф. Филиповићу да нам изађе у сусрет и обезбеди адекватан простор, казао је Петрашиновић. Захвалност за уступање амфитеатра Правног факултета, дугујемо декану, проф. Вујисићу и проф. Ђорђевићу са којим смо се договарали око техничких детаља везаних за одржавање треће редовне седнице градског парламента.

Једна од значајних тачака на наредној седници Скупштине града је Предлог одлуке о изменама и допунама Одлуке о месној самоуправи коју усклађујемо са законом али и уносимо одређене новине. У складу са законом у предлог смо имплементирали одредбу која се односи на покретање иницијативе за промену, припајање или раздвајање месне заједнице. Поред трећине одборника и Градског већа за покретање иницијативе биће потребно само 10 процената бирача, објашњава Петрашиновић. Новина коју уносимо је да ће председник Савета месне заједнице моћи да предложи савету, а Савет грађана месне заједнице да изгласа једно лице које ће им помагати у раду  и обављати административно техничке послове за њих. То лице неће бити у радном односу у месној заједници , већ ће имати право на новчану накнаду коју ће одредити Градско веће на предлог надлежне Градске управе. Давањем могућности да обезбеде лице које ће бити упућено на њих, желимо да створимо ефикаснији Савет грађана и добру сарадњу, јер су Савети у претходном периоду, каже Петрашиновић имали примедбе на стручна лица која су им помагала. У изради финасијских планова и осталог што је неопходно за рад месних зејдница и даље ће бити задужено Одељење при надлежној Градској управи.

Уколико одборници градског парламента усвоје предлог одлуке, на потезу у Месној заједници Багремар где се налази Споменик стрељаним Србима, Јеврејима, Ромима и комунистима у Другом светском рату, Крагујевац ће добити нови сквер под називом Трг српско-јеврејског пријатељства. У договору са месном заједницом Багремар, ову иницијативу надлежном скупштинском одбору поднело је удружење Српско израелског пријатељства „Ахава“. Одборници ће на седници одлучивати и о промени назива Лозничке улице у Месној заједници Сушица, која би требало да понесе назив по капетану Дарку Костићу, који је са још тројицом својих колега изгубио живот у Техничко ремонтном заводу штитећи Крагујевац од могуће катастрофе.

Предлог одлуке о измена и допунама Одлуке о локалним комуналним таксама за територију града Крагујевца, још једна је од значајних одлука која ће се наћи на трећој редовној седници. Њеним усвајањем одређене повлашћене групе, инвалиди, спортска удружења биће ослобођене плаћања комуналне таксе за 99 одсто а биће умањена и накнада за истицање фирми у одређеним деловима града чиме се стичу повољнији услови за отварање нових.

На наредној седници, а у циљу ублажавања економских последица кризе изазване пандемијом корона вируса, наћи ће се одлука којом се угоститељима дозвољава да на јавним површинама застакљене баште могу имати до 31. марта 2021. године.

На дневном реду наредне седнице, најавио је Петрашиновић, биће и предлог одлуке о утврђивању просечних цена квадратног метра одговарајућих непокретности, а ради утврђивања пореза на имовину за 2021. годину на територији града Крагујевца.