Повољна епидемиолошка ситуација у Крагујевцу може да се одржи само ако се сви придржавамо прописаних мера. Међутим, у данима пре и током викнеда било је различитих прослава, не само у приватној режији, него и у угоститељским објектима.

Тим поводом Гордана Дамњановић чланица Градског већа и координаторка свих активности везаних за инспекцијски надзор у поштовању противепидемијских мера, упутила је још један апел свим суграђанима који планирају одређене прославе и окупљања, да од тога одустану, јер у Крагујевцу још увек на снази ванредна ситуација.

И најмање славље представља окидач у епидемиолошком смислу. Јуче је у Крагујевцу регистровано пет нових случајева, а у данима пре тога по двоје или троје, док се број лица у кућној изолацији креће око 200. То је резултат рада наших епидемиолога који покушавају да ставе под контролу све контакте са особама позитивним на корона вирус. Због тога је епидемиолошка ситуација стабилна, истакла је Гордана Дамњановић.

Ово је последњи апел нашим суграђанима да воде рачуна о законској регулативи и уредбама Владе Србије по којој је чланом 9а забрањено окупљање више од 30 лица у јединицама локалне самоуправе где је на снази ванредна ситуација.

Свака прослава је огроман епидемиолошки ризик за потенцијално ново жариште. Поред појачног комунално – инспекцијског надзора и мера које предузимамо, на располагању је и број телефона 505 800 при Ситуационом центру, за пријаву односно процесуирање прослава и већих окупљања. Казне за приватна лица су до 500 000 динара, а за непоштовање противепидемијских мера од 50 000 до 150 000 динара, подсетила је Дамњановић.

Што се тиче одлуке Републичког кризног штаба о продужетку радног времена кафића и ресторана у затвореном простору до 23 сата, детаљи ће бити познати након објављивања у Службеном гласнику. У сваком случају продужетак радног времена не односи се на градове и општине где је на снази ванредна ситуација.

Институт за јавно здравље прати епидемиолошку ситуацију у Крагујевцу и уколико не буде повећања броја новозаражених очекујемо предлог за укидање ванредне ситуације, поручила је Дамњановић.